Hyppää sisältöön

Asiantuntijablogi: Uimataidon oppiminen on mahdollistettava – vanhemmat, koulu ja koko yhteiskunta vastuunkantajina

Suomessa, tuhansien järvien ja pitkien rantaviivojen maassa, uimataito ei ole vain harrastus, se on kansalaistaito. Se voi pelastaa henkiä ja avata ovia liikunnalliseen elämäntapaan, vesillä liikkumiseen ja hyvinvointiin. Silti liian moni suomessa asuva lapsi jää ilman kunnollista uimataitoa.

Vanhempien tärkeä rooli

Uimataidon oppiminen alkaa usein perheen ja vanhempien esimerkillä. On tärkeää, että vanhemmat vievät lapsia vesille jo varhain: tutustuttavat heidät veteen leikin varjolla, rohkaisevat kokeilemaan ja ennen kaikkea osoittavat, että vesi on mukava, mutta myös kunnioitusta vaativa elementti. Uimakouluun osallistuminen on vanhemmilta vastuullinen päätös lapsen turvallisuuden ja kehityksen tueksi. Jos perheellä ei ole mahdollisuutta osallistua uimakouluihin, vanhemmat voivat silti olla aktiivisia kuntansa ja koulunsa suuntaan ja selvittää, miten ja milloin opetusta järjestetään koulussa.

Lapset leikkivät uimakoulussa

Koulu tukee, mutta ei voi korvata kaikkea

Perusopetuksen opetussuunnitelma velvoittaa kouluja opettamaan uimataitoa, mutta käytännöt vaihtelevat kunnittain. Osassa kouluista järjestetään vain muutama uintikerta koko alakoulun aikana, se ei riitä useimmille lapsille oppimiseen. Koulun rooli on tärkeä erityisesti siinä vaiheessa, kun lapsi osaa jo hieman uida ja taitoa halutaan vahvistaa ja arvioida. Mutta jos lapsi ei ole aiemmin ollut vedessä kotona tai uimakoulussa, koulun tarjoama uintijakso ei välttämättä riitä uimataidon saavuttamiseen. Myös vapaa-ajalla tulisi käydä säännöllisesti uimassa.

Kansalaisaloite: Pysy pinnalla – uimataito nousuun

Tämän vuoksi onkin käynnistetty tärkeä hanke ja sen ohessa kansalaisaloite: Pysy pinnalla – uimataito nousuun. Sen tavoitteena on parantaa lasten uimataidon oppimisen edellytyksiä kaikkialla Suomessa ja lisätä kuntien vastuuta opetuksen järjestämisessä. Aloite esittää, että uimaopetusta tulisi järjestää riittävästi,  ja jo parhaimmillaan esiopetuksen yhteydessä ja systemaattisesti koko oppivelvollisuuden ajan. Lisäksi se vaatii parempaa seurantaa ja resursointia, jotta jokaisella lapsella ja nuorella olisi tasa-arvoinen mahdollisuus oppia uimaan.

Allekirjoita ja vaikuta

Meillä jokaisella on vastuu lasten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Siksi kannustamme kaikkia vanhempia, isovanhempia ja kasvattajia allekirjoittamaan tämän kansalaisaloitteen. Se on konkreettinen tapa vaikuttaa siihen, että tulevaisuuden Suomessa yksikään lapsi ei jää vaille tätä elintärkeää taitoa. Voit allekirjoittaa aloitteen verkossa ja jakaa sitä eteenpäin ystävillesi, koulun vanhempainryhmissä, harrastuspiireissä ja somessa. Myös kuntapäättäjiin kannattaa olla yhteydessä ja kysyä, miten uimaopetus kunnassasi on järjestetty, ja miten sitä voisi parantaa.

Pidetään yhdessä huoli siitä, että jokainen lapsi pysyy pinnalla – taidolla, ilolla ja turvassa.

Lisätietoja

Tero Savolainen

Koulutussuunnittelija
010 3407 335
tero.savolainen@suh.fi