Hyppää sisältöön

Hengenpelastuksen koulutus

SUH kouluttaa hengenpelastajia uimahalleihin ja rannoille (uinninvalvojat ja rantapelastajat). Järjestämme koulutuksia (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) ympäri Suomea ja tarvittaessa järjestämme myös tilauskursseja. Ohessa lyhyet kuvaukset kustakin kurssista. 

Junior Lifesaver -ohjaajakurssi (pätevyyden saa uimaopettajakurssilla)

Junior Lifesaver -ohjaajakurssi antaa perustiedot ja taidot hengenpelastuskerhon ohjaamiseen. Kurssi on osa uimaopettajakoulutusta, mutta kurssin voi suorittaa myös erikseen verkkokurssina.

Uinninvalvojakurssi

Uinninvalvojakurssi on tarkoitettu uimahallin valvonnassa toimiville tai valvojiksi aikoville. Kurssi antaa perustiedot ja -taidot hengenpelastuksesta, asiakaspalvelusta sekä pelastajan tehtävistä uimahallissa.

Kurssin lopussa on läpäistävä uinninvalvojan testiuinti, hengenpelastajan kokonaissuorite ja sekä kirjallinen koe. Kurssin hyväksytysti käynyt henkilö pystyy toimimaan uinninvalvojana uimahalleissa, maauimaloissa sekä kylpylöissä.

Kurssin kesto on 50 tuntia, josta käytäntöä on noin 32h.

Rantapelastajakurssi

Rantapelastajakurssi on sovellettu Suomen oloihin sopivaksi kansainvälisistä ohjeista ja pelastustekniikoista. Kurssi on käytännönläheinen ja monet harjoituksista tapahtuvat case-tyyliin oikeaa tilannetta simuloiden.

Kurssi vaatii siis hyvää fyysistä ja henkistä kuntoa niin kuin itse työkin. Rantapelastajan työn mukaisesti kurssilla tehdään monipuolisesti erilaisia ongelmanratkaisutehtäviä ja vietetään paljon aikaa vedessä. Osa suorituksista on fyysisesti raskaita.

Kurssin kesto on 50 tuntia, josta pakollista lähiopetusta noin 40 tuntia.

Kurssille tultaessa on hyvä pystyä seuraaviin suorituksiin:

  • uimaan yhtäjaksoisesti noin 500 m 12 minuutissa
  • sukeltamaan 2-3 m:n syvyyteen pari kertaa peräkkäin
  • sukeltamaan noin 12-15 m pituutta ilman suurta ongelmaa
  • hölkkäämään 1km 10 minuutissa tai 2km 20 minuutissa

SUH:n uinninvalvojakurssin suorittanut voi lisäpätevöityä rantapelastajaksi osallistumalla pelkästään jälkimmäiselle jaksolle.

Kurssilaisten on selviydyttävä alkutestistä, jotka tehdään kurssin jälkimmäisen lähiopetusjakson alussa.

  • 200 m pelastusuintia alle 5min, josta ensimmäinen 50 m suoritetaan alle 1 min. Lähtö pelastushypyllä
  • Uinninvalvojan testiuinti
  • 25 m pituussukellus

Kansainvälisen tason hengenpelastajakurssi

Hengenpelastajakurssi antaa todelliset valmiudet ihmishengen pelastamiseen hukkumisvaarasta. Kurssi on tarkoitettu henkilöille, jotka työhönsä tai harrastukseensa liittyen vastaavat uinti- ja vesiturvallisuudesta uimahalleissa ja vastaavissa paikoissa.

Kurssin ohjelma on Kansainvälisen Hengenpelastusliiton (ILS) hyväksymä. Kurssin hyväksytysti käynyt henkilö voi hakeutua valvojaksi koko Euroopan alueella ja osittain koko muihin maanosiin. Hyvän kurssihengen avulla voit ylittää itsesi ja voimasi. Tämä kurssi on saanut erinomaista palautetta koulutetuilta.

Kurssin kesto on 50 tuntia, josta käytäntöä 45 tuntia.

Kurssilaisten on selviydyttävä alkutestistä, jotka tehdään ensimmäisen lähiopetusjakson alussa.

Alkutestit:

  • 200 metriä pelastusuintia (5 min). Lähtö pelastushypyllä
  • 50 metriä selällään rintauinnin potkuilla kädet pinnan yläpuolella (1m 30s)
  • 25 m pituussukellus

Koulutuskalenteri

Järjestämme vuosittain yli 200 koulutustapahtumaa eri puolilla Suomea, joissa koulutamme osallistujia monipuolisiin vesiliikunnan tehtäviin, kuten uimaopettajaksi, uinninvalvojaksi, rantapelastajaksi, vauva- ja perheuinninohjaajaksi, erityisuinninopettajaksi ja vesitreeniohjaajaksi.

Kurkkaa koulutuskalenteriin

Lisätietoja

Aleksandr Efimov

Koulutussuunnittelija
010 3407 340
aleksandr.efimov@suh.fi