Hyppää sisältöön

Tule uimahalliin! – opas

Tule uimahalliin! on opas uimahallien asiakkaille ja henkilökunnalle sekä järjestöille. Oppaan tarkoituksena on edistää kaikkien mahdollisuuksia käyttää uimahallipalveluita. Oppaat on ladattavissa 12 kielellä sivun alaosassa.

Suomeen tuleville maahanmuuttajille vesi saattaa olla tuntematon elementti, eivätkä uimahallien toimintatavat ole tulleet tutuiksi. Myös alastomuus tai uima-asussa esiintyminen saattavat aiheuttaa epämieluisia tilanteita. Uimataito on kuitenkin kaikille elintärkeä taito.

Tule uimahalliin! -oppaassa kerrotaan uimahallien ja kylpylöiden asiakkaille esimerkiksi oikeat toimintatavat peseytymistiloissa ja altaalla. Myös turvallisuuteen, kuten lasten valvontaan altaalla, anne­taan ohjeita. Oppaan avulla halutaan myös auttaa uimahallien ja kylpylöiden henkilökuntaa paremmin ymmärtämään eri kulttuureista tulevien asiakkaiden lähtökohtia ja tarpeita. 

Oppaan asiakkaille tarkoitettu osa on julkaistu 12 eri kielellä: suomi, ruotsi, englanti, arabia, kiina, kurdi, somali, thai, turkki, ukraina, venäjä ja viro. Oppaasta on myös selkokielimuunnos. Suomeksi ja selkokielellä on molemmista kaksi versiota: asiakkaille tarkoitettu opas sekä laajempi opas uimahallin työntekijöille ja erilaisissa järjestöissä työskenteleville. 

Oppaat on laadittu opetus- ja kulttuuriministeriön tukemana.

Suositus sallittavista uima-asuista

Uimahallialalla toimivat valtakunnalliset järjestöt haluavat edistää kaikkien mahdollisuutta ja halua käyttää uimahallipalveluja. Joillekin potentiaalisille uimahallien asiakkaille voivat uima-asuja koskevat säännöt olla esteenä uimahalliin tulemiseen muun muassa ikään tai fyysiseen kuntoon liittyvien syiden takia.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto, Suomen Uimaliitto ja Uimahalli- ja kylpylätekninen yhdistys ovat tämän johdosta antaneet seuraavan uima-asuja koskevan suosituksen.

On suositeltavaa sallia uimashortsit ja burkinit, jotka
– on tarkoitettu uimahallikäyttöön

– täyttävät materiaalille, hygienialle ja turvallisuudelle asetettavat vaatimukset

Myös yhdenvertaisuusvaltuutettu on antanut suosituksen burkinien sallimisesta uimahalleissa.
Suositukset suomeksi ja ruotsiksi.

Uimaveden puhtaana pysymisen tärkeimmät tekijät ovat uimarin huolellinen peseytyminen ja puhdas uimahallikäyttöön soveltuva uima-asu, josta ei lähde allasveteen mitään lika-aineita.

Tutustu ja lataa opas

Oppaat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä. Alta löydät Tule uimahalliin! -oppaat eri kielillä. You will find below ”Welcome to swimming hall!” – guidebooks in different languages.

Tulostusohje: lataa opas ensin omalle koneellesi ja tulosta sieltä.

suomi – asiakkaille, henkilökunnalle, järjestöille

suomi – selkokieli asiakkaille

suomi – selkokieli asiakkaille, henkilökunnalle, järjestöille

svenska – kom till simhallen guide

english – welcome to swimming hall guide

arabic – welcome to swimming hall guide

chinese – welcome to swimming hall guide

estonian – welcome to swimming hall guide

kurdish – welcome to swimming hall guide

russian – welcome to swimming hall guide

somali – welcome to swimming hall guide

thai – welcome to swimming hall guide

turkish – welcome to swimming hall guide

ukrainian – welcome to swimming hall guide

Otamme mielellämme vastaan kommentteja oppaaseen liittyen.

Lisätietoja

Ilpo Johansson

Tekninen asiantuntija
010 3407 338
ilpo.johansson@suh.fi