Hyppää sisältöön

Pelastusliivipäivä 25.5.2024

Tiesitkö, että jopa 8/10 vesiliikenteessä hukkuneesta olisi pelastunut, jos heillä olisi ollut päällään oikein puetut pelastusliivit ja tilanteen nähneet olisivat osanneet auttaa. 

Kesä tuo tullessaan kutsun vesille, mutta valitettavasti turvallisuusnäkökulma jää usein huomioimatta – erityisesti pelastusliivien käytössä. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) korostaa, että vain oikein valittu, käyttäjälle sopiva ja asianmukaisesti puettu pelastusliivi voi pelastaa veden varaan jouduttaessa. Vuonna 2024 Pelastusliivipäivää vietetään 25.5. – tarkoituksena muistuttaa turvallisesta vesillä liikkumisesta ja tempaista pelastusliivien käytön puolesta.

SUH kutsuu sinut, organisaatiosi, yhdistyksesi ja yrityksesi mukaan Pelastusliivipäivän viestintään. Haluamme saada koko yhteisön mukaan levittämään tietoisuutta pelastusliivien elintärkeästä roolista eri viestintäkanavien kautta.

Osallistu Pelastusliivipäivään 25.5.2024 ja pue pelastusliivit päälle

Pelastusliivipäivää on vietetty Suomessa jo useana vuonna, joskin ajankohta on vaihdellut hieman. Tänä vuonna päivää vietetään 25.5.2024. Päivän tavoitteena on muistuttaa turvallisesta vesillä liikkumisesta ja tempaista pelastusliivien käytön puolesta.

Tänä vuonna haastamme sinut mukaan liputtamaan pelastusliivien käytön puolesta, missä ikinä päivää vietätkään. Voit osallistua seuraavia ohjeita noudattaen:    

1. Pue pelastusliivit 
2. Ota kuva / video
3. Jaa kuvasi aihetunnisteella #pelastusliivipäivä #flytvästdagen
4. Haasta kaverit mukaan

Voit olla kuvassa yksin, työkaverisi, perheenjäsentesi tai vaikka lemmikkisi kanssa. Kuvan voit napata Teams-kokouksen lomassa, puutarhahommissa, kaupassa, vesillä  – kaikki käy, kunhan päällä on pelastusliivit.

Lataa pelastusliivipäivän 2024 materiaalit

Pelastusliivipäivän 2024 materiaalit

Lataa Pelastusliivipäivän 2024 materiaalit (suomi & ruotsi).

Kurkkaa materiaalit


Viesti Pelastusliivipäivästä ja pelastusliivien käytöstä

Voit ottaa osaa Pelastusliivipäivään myös viestimällä omissa kanavissasi pelastusliivien käytöstä ja kannustamalla yhteisösi jäseniä osallistumaan päivän viettoon. 

Ideoita osallistumiseen

  • Kannusta ihmisiä pitämään pelastusliivit päällä Pelastusliivipäivänä 25.5.2024
  • Tee pelastusliivien käyttöön liittyvä some-päivitys.  
  • Tykkää Pelastusliivipäivään liittyvistä some-päivityksista Facebook-sivuillamme (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) ja jaa niitä aktiivisesti omissa kanavissasi.
  • Kirjoita aiheesta artikkeli tai blogi ja jaa se somessa. Vinkkaa myös meille, jotta voimme jakaa sen omissa kanavissamme. 
  • Tarjoa vaikkapa pelastusliivien testausta, huoltoa tai alennusta liivien hinnoista.
  • Herätä keskustelua omassa yhteisössäsi pelastusliivien käytöstä

Vinkkejä pelastusliivien käyttöön ja huoltoon

Lue ja opi lisää pelastusliiveistä ja niiden käytöstä täältä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)!

Pelastusliivipäivän tausta ja kumppanit

Ready, Set, Wear It -nimellä aiemmin tunnettupelastusliivipäivä on saanut alkunsa Yhdysvalloista sikäläisen veneilyturvallisuusorganisaation aloitteesta. Sittemmin kampanja on muuttunut ja Yhdysvalloissa viestetään nykyään turvallisen vesillä liikkumisen viikkoa. Eri maissa Pelastusliivipäivää vietetään eri ajankohtina.  

Suomessa päivä on ollut osa Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton  (SUH) Viisaasti Vesillä -vesiturvallisuuskampanjaa ja sen ajankohta on vaihdellut hieman vuosittain. Mukana viestimässä on vuosien varrella ollut iso joukko järjestöjä ja viranomaisia: mm. Finnboat, Koululiikuntaliitto/Vesisankarit, Pidä Saaristo Siistinä ry, Suomen Melonta- ja Soutuliitto, Suomen Meripelastusseura, Suomen Partiolaiset, Suomen Purjehdus ja Veneily, Suomen Vapaa-ajankalastajat, Poliisihallitus, Rajavartiolaitos, Traficom, Tukes ja Tulli.

Lisätietoja

Niko Nieminen

Viestintäasiantuntija
010 3407 332
niko.nieminen@suh.fi