Hyppää sisältöön

Maailman hukkumisten ehkäisyn päivä 25.7.

Maailman hukkumisten ehkäisyn päivää vietetään kansainvälisesti 25.7.2023. Tarkoituksena on tuoda esille tapaturmaisten hukkumisten ennaltaehkäisytyön tärkeyttä, nostaa esiin keinoja hukkumisten ehkäisemiseksi sekä viestiä siitä, että me voimme kaikki toimia, jotta yksikään ei huku. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) haastaa kaikki yhteiseen Maailman hukkumisten ehkäisyn päivän viestintään.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan noin 236 000 ihmistä hukkuu joka vuosi. Luku ei tosin pidä sisällään tulviin liittyviä tai vesiliikenneonnettomuuksien aiheuttamia hukkumisia, joten todellinen luku on jopa suurempi. Hukkumiset aiheuttavat enemmän kuolemia maailmanlaajuisesti kuin äitiyskuolleisuus tai aliravitsemus. Hukkuminen on yksi yleisimmistä 5–14-vuotiaiden lasten kuolinsyistä. Erityisesti hukkumiset koskettavat matalan- ja keskitulotason maissa asuvia, mutta ne aiheuttavat edelleen lukuisia ehkäistävissä olevia kuolemia myös korkean tulotason maissa, kuten Suomessa.

Viidenkymmenen vuoden aikana on Suomessa tilastojen mukaan hukkunut tapaturmaisesti 12 000 ihmistä

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100–150 ihmistä, joista puolet kuolemista tapahtuu kesäaikaan. Hukkumisten määrä on viime vuosikymmeninä vähentynyt. Väkilukuun suhteutettuna hukkumisia tapahtuu Suomessa kaksi kertaa enemmän kuin Ruotsissa ja Norjassa. Hukkumisia tapahtuu kaikissa ikäryhmissä, mutta lapset ja ikääntyvät ovat Suomessa erityisiä riskiryhmiä. Hukkuneista yli 80 prosenttia on miehiä. Hukkumisriskiä kasvattavat heikko toimintakyky ja uimataito, perussairaudet, pelastusliivien käyttämättä jättäminen, päihteet, lasten jättäminen valvomatta, sääolosuhteet ja se, ettei tunneta vesiympäristöön liittyviä riskejä.

Lue lisää hukkumisista Suomessa

Onnettomuustutkintakeskus keräsi yhteistyöviranomaisten avulla tiedot kaikista vuonna 2021 tapahtuneista tapaturmaisista hukkumisista

Tietoa hukkumisista

Me voimme kaikki toimia, jotta yksikään ei huku 

SUH:n tavoitteena on, että mahdollisimman moni järjestö, viranomainen, yritys ja ihminen innostuu viestimään hukkumisten ennaltaehkäisyn puolesta omissa viestintäkanavissaan. WHO ja SUH on tuottanut kaikille vapaasti käytössä olevaa materiaalia viestinnän tueksi. Lisäksi kukin toimija voi tuottaa omaa sisältöä aiheeseen liittyen.


Materiaalia sosiaaliseen mediaan


Jokainen hukkunut on jonkun läheinen: lapsi, puoliso, sisarus, isovanhempi, ystävä. Maailman hukkumisten ehkäisyn päivän kunniaksi voimme kaikki sitoutua pitämään itsemme, perheemme ja ystävämme turvassa veden äärellä. Hukkumattomuudenlupaus on lupaus sinulle itsellesi ja lähimmäisellesi nauttia vesillä ja veden äärellä liikkumisesta turvallisesti. Tee #hukkumattomuudenlupaus (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

  • Pidän aina pelastusliivejä päällä vesillä liikkuessani.
  • En käytä alkoholia vesillä ollessa.
  • Uin aina kaverin kanssa.
  • Uin aina rannan suuntaisesti, niin että jalat ylettyvät pohjaan.
  • Vahdin lapsia veden äärellä korkeintaan käden mitan päässä.

Voit tehdä oman lupauksesi seuraavasti:

1) Tutustu turvallisen vesillä ja veden äärellä liikkumisen periaatteisiin ja suorita tekemämme minikurssi, jonka päätteeksi saat nimelläsi varustetun sähköisen hukkumattomuudenlupaus-diplomin. Kurssin suorittaminen vie noin 10-15 minuuttia aikaasi. Kurssille voi osallistua luomalla oman tunnuksen tai kirjautua Facebook-, LinkedIn- tai Google-tunnuksilla. 

Aloita Hukkumattomuudenlupaus-kurssi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) 

2) Jos et tällä kertaa halua suorittaa kurssia, voit osallistua myös jakamalla oman lupauksesi sosiaalisen median kanavissasi aihetunnisteella #hukkumattomuudenlupaus ja #DrowningPrevention.

Haasta läheisesi tekemään omat lupauksensa.

Muistathan myös pitää lupauksesi!

Tallinna – Helsinki -hyväntekeväisyysuinti

Maailman hukkumisten ehkäisyn merkkipäivän tiimoilta on Patrik Kvikant asettanut itselleen haastavan tehtävän. Hän aikoo uida pitkän, lähes 90 kilometrin matkan Suomenlahden poikki, Tallinnasta Helsinkiin. Uinnin tavoitteena on korostaa uimataidon merkitystä Suomessa ja kerätä varoja lasten uimaopetuksen tukemiseen. Lue lisää projektista täältä.

Maailman terveysjärjestö WHO ohjeita:

World Drowning Prevention Day (who.int) (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Lisätietoja

Niko Nieminen

Viestintäasiantuntija
010 3407 332
niko.nieminen@suh.fi