Uimataito ja hyvät vesiturvallisuustaidot antavat vapauden liikkua vedessä, vesillä ja veden äärellä turvallisesti eri vuodenaikoina.
Näille sivuille on koottu tietoa lasten uimataidon kehittämisestä. Videoilta löydät vinkkejä, kuinka voit yhdessä lapsesti kanssa lähteä turvallisesti tutustumaan vesitaitojen maailmaan.
Sivuiltamme löydä myös lisätietoa uimaopetuksesta ja esimerkiksi uimakoulun valinnasta.
Vesitaitojen opetusvideot
Kun tulen uimaan – veteen totuttautuminen
Videolla tullaan ekaa kertaa uimahalliin sekä tutustutaan vedessä liikkumiseen, kasvojen ja korvien totuttamiseen veteen, kastautumiseen ja hengityksen kontrollointiin kastautuessa.
Kun haluan oppia kellumaan
Videolla käydään läpi, miten opitaan kellumaan. Erilaisten leikkien ja harjoitusten avulla selviää, että onkin vaikeampi päästä altaan pohjaan kuin kellua veden pinnalla.
Kun haluan oppia sukeltamaan
Kun haluan oppia liukumaan
Uusia haasteita
Kun taitosi ovat kehittyneet ja vesirohkeutesi kasvanut entisestään, voit lähteä kokeilemaan uusia haastavampia temppuja ja tehtäviä uimahalliin.
Mökkirannalla
Mökkirannalla on hyvä ennakoida mahdolliset vaaratilanteet. Videolla saat hyvät perusohjeet kuinka rannalla ja veneillessä tulee toimia turvallisesti.
Uimakoulun valinta
Uimakouluja järjestetään uimahalleissa ja kesäisin myös rannoilla. Niitä järjestävät muun muassa kuntien liikuntatoimet, uimaseurat ja muut yhdistykset sekä yksityiset yritykset.
Onnistuneen uimaan oppimisen taustalla on aiempien myönteisten kokemuksien pohjalta uusien taitojen oppiminen omien edellytystensä mukaisesti. Tästä syntyvä positiivinen kierre haastaa uimarin oppimaan uusia taitoja askel askeleelta. Tämän vuoksi uimakoulua valittaessa on tärkeää, että uimarille valitaan sopivan tasoinen opetusryhmä. Uimakoulua valittaessa onkin hyvä ottaa huomioon seuraavat asiat:
Tutustuminen uimahalliin
Valmistautuessa uimakouluun on hyvä käydä tutustumassa uimahalliin ennalta käsin. Tämä on hyvä tehdä rauhassa muutaman kerran. Uima-altaan syvyys, veden kohinat, veden roiskeet ja muut ihmiset voivat jännittää ensimmäisillä kerroilla. Kun paikka on ennestään tuttu, se ei itsessään jännitä uimaria ja hän voi keskittyä uimakoulussa muihin uusiin, jännittäviin ja hauskoihin asioihin.
Lapsen taitojen oikea arvioiminen
Valittaessa oikeantasoista uimakouluryhmää lapselle on hyvä arvioida lapsen taidot mieluummin alakanttiin oikean tasoisen opetusryhmän löytämiseksi. Uimakouluilla on rakennettu ryhmiin saapuville vaatimukset, joiden avulla koko ryhmän lähtötaso saadaan mahdollisimman lähelle toisiaan. Tämä edesauttaa ryhmän opetussuunnitelman läpivientiä ja sitä kautta jokaisen oppilaan kehittymistä ryhmän mukana. Liian haastava opetusryhmä aiheuttaa usein onnistumattomuuden kierteen ja epäonnistumisten myötä haluttomuutta uinnin oppimiseen.
Veteen totuttautuminen
Lasten kokemukset vedestä voivat olla kovinkin erilaiset. Valitessa oikean tasoista ryhmää, on hyvä huomioida lapsen aikaisemmat kokemukset veden tuntemuksista kasvoilla, hengityksen kontrolloinnista veden tullessa kasvoille esimerkiksi laitettaessa kasvoja veteen. Arkojen lapsien kohdalla arkuuden taustalla on usein epävarmuus uusien asioiden kohtaamisesta. Myös vanhempien omalla suhtautumisella, kuten antamalla vedestä epämiellyttävä tai pelottava mielikuva, voi olla vaikutusta lapsen toimintatapoihin vedessä tai veden äärellä. Seuraavassa muutamia käsitteitä, joita käytetään uimakoulujen pääsyvaatimuksissa.
Kastautuminen
Kastautuessaan lapsi laittaa kasvot veden alle poimiakseen esimerkiksi esineen altaan pohjasta pitäen kuitenkin itse jalat altaan pohjassa. Kun lapsi tekee tämän useita kertoja leikin varjolla, voidaan päätellä kastautumisen olevan hänelle luontevaa.
Kelluminen
Kellumisessa lapsi uskaltautuu veden varaan irrottaen jalat pohjasta ja jää kellumaan liikkumatta paikalleen. Kelluntoja voi tehdä vatsallaan kasvot vedessä tai selällään kasvojen ollessa veden rajassa.
Sukeltaminen
Sukeltaessa uimari liikkuu veden alla eteenpäin koskettamatta pohjaan. Asento on joko pinnan suuntainen tai viistottain pää edellä alaspäin suuntautuva.
Alkeisuimataito
Alkeisuimataidoksi kutsutaan kymmenen metrin yhtäjaksoista uimataitoa. Kun uimataitoa arvioidaan uimakoulua varten, on hyvä käydä tarkistamassa uimataito ennen sopivan ryhmän valintaa. Jos edellisestä uimakoulusta on ehtinyt kulua aikaa, eikä uintia ole sen jälkeen harrastettu, voi opittu taito olla heikentynyt.
Kodin kylpy- ja suihkuvinkit
Useimmat lapset ovat luonnostaan kiinnostuneita vedestä ja leikkivät mielellään sen äärellä. Vesi on parhaimmillaan ihana elementti, josta koko perhe voi nauttia, kunhan muistaa ottaa turvallisuuden huomioon.
Kun annat aikaa ja hyväksyt lapsen tavan tutustua veteen, lapsi luottaa sinuun ja oppii pikkuhiljaa uusia taitoja. Muistathan aina edetä lapsen ehdoilla. Lapset ovat erilaisia ja joillakin veteen totuttelu ja eri taitojen oppiminen vievät aikaa. Juttele ja hymyile paljon, jotta lapsesi on helpompi voittaa vettä kohtaan tuntemansa epäluulo.
Muistathan, että lasta ei saa jättää yksin kylpyyn hetkeksikään. Vauvaa on pidettävä matalassakin kylpyvedessä koko ajan kiinni kevyillä, mutta varmoilla otteilla. Ethän myöskään jätä sisarusta vahtimaan kylpevää lasta ilman aikuisen läsnäoloa. Aikuinen valitsee lelut kylpy- ja suihkuleikkeihin, valvoo lasten leikkiä ja leikkivälineiden käyttöä keskeytyksettä.
Olemme koonneet sinulle 18 vinkkiä kodin kylpy- ja suihkuhetkiin. Poimi teille sopivat vinkit ja vietä ihania kylpyhetkiä rakkaittesi kanssa.
Lisää käytännönläheisiä vinkkejä ja videoita perheen pienimpien ensimmäisiin kylpyhetkiin löydät myös osoitteesta: www.lapsestavedenystava.fi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Ihania kylpy- ja suihkuhetkiä kotiin!