Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median ja avoimien viranomaislähteiden välityksellä kerättyjen ennakkotietojen mukaan tammikuussa hukkui 4 ihmistä. Kaksi hukkumisista tapahtui jäihin vajoamisen seurauksena, yksi veteen putoamisen seurauksena ja yhdessä tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto muistuttaa, että jääolot saattavat muuttua ratkaisevasti jopa muutaman metrin matkalla – varaudu ja varustaudu.
![](https://suh.fi/wp-content/uploads/2025/02/Hukkumiset-tammikuu-2025-1-1-1024x576.png)
SUH:n ennakkotilastojen mukaan Suomessa hukkuu vuosittain keskimäärin 18 ihmistä jäihin vajoamisen seurauksena, joista 87 % on miehiä. Useimmat hukkumiset tapahtuvat sisävesistöissä, ja kolmasosa tapauksista sijoittuu Itä-Suomeen. Huomionarvoista on, että kolmasosa hukkumisista liittyy moottoriajoneuvolla ajamiseen jäällä.
![](https://suh.fi/wp-content/uploads/2024/03/sas-2-1024x480.png)
Turvallisesti jäällä hiihtolomalla
Ensi viikolla alkavat hiihtolomat houkuttelevat nauttimaan talvisesta jääulkoilusta, kuten hiihtämisestä, luistelusta ja pilkkimisestä. Tänä talvena jäällä liikkuminen vaatii erityistä varovaisuutta, sillä vaihtelevat sääolosuhteet ovat aiheuttaneet merkittäviä eroavaisuuksia jäätilanteessa eri alueilla.
- Jäähavainnot osoittavat, että tammikuussa vesistöjen jääpeite on monin paikoin eteläisen Suomen järvialueilla keskimääräistä ohuempaa. Tämä korostaa tarvetta varmistaa jään paksuus ja laatu ennen jäälle astumista. Jäällä kulkevan ihmisen alla tulee olla 10 cm teräsjäätä, toteaa SUH:n vesiturvallisuusasiantuntija Anne Hiltunen.
- Mikäli suunnittelet jäällä liikkumista hiihtolomalla ja olet vieraalla paikkakunnalla, turvallisin vaihtoehto on hyödyntää merkittyjä jääreittejä. Näillä reiteillä jääolosuhteet tarkastetaan säännöllisesti, ja reittien ylläpidosta vastaavat kunnat, kaupungit tai paikalliset toimijat, mikä parantaa liikkujien turvallisuutta, jatkaa Hiltunen.
Turvallisen jäällä liikkumisen muistilista
- Kaveri on paras turvavaruste, liikuit sitten tutulla lähijäällä tai vieraalla alueella. Toinen voi hälyttää apua, vaikkei osaisi hätätilanteessa pelastaa. Ennen jäille lähtöä kannattaa myös kertoa lähimmäisille, mihin on menossa, jotta sinua tarvittaessa osataan kaivata.
- Jään kantokyvystä kertoo virheetön teräsjää. Teräsjää on lujaa yhtenäistä jäätä, joka syntyy suoraan vedestä. Sitä pitäisi olla vähintään 10 cm yksin kulkevan aikuisen alla. Moottorikelkka ja mönkijä vaativat vähintään 15 cm paksuisen teräsjään, ja autoilla tulisi liikkua ainoastaan merkityillä jääteillä.
- Selvitä jäätilanne. Vesistöt jäätyvät Suomessa eri tahtiin, ja paikallisestikin jäätilanne voi vaihdella.
- Varustaudu vajoamisen varalle. Jäänaskalit kuuluvat jäällä kaulalle roikkumaan. Metallipäisellä jääsauvalla voit kulkiessa kokeilla jään kestävyyttä ja pillillä hälyttää apua. Pakkaa vaihtovaatetta vesitiiviisti reppuun ja pidä kännykkä ulottuvilla. Repun sivutaskuun kiinnitetyllä heittoliinalla tai köydellä voi tarvittaessa auttaa toista. Kuivapuku on usein jäällä liikkuvalle hyvä hankinta.
- Tiedosta vaaranpaikat. Jää voi olla ympäristöään heikompaa virtaavan veden alueilla, kuten joissa, järvien kapeikoissa ja karikkojen päällä. Myös viemäreiden laskualueet, siltojen sekä laitureiden kupeet ja esimerkiksi kaislikot ovat riskipaikkoja.
![](https://suh.fi/wp-content/uploads/2023/10/jaaturvallisuusetiketti.png)
Tammikuun hukkumiskuolemista kaksi tapahtui Etelä-Suomessa, yksi Länsi ja Sisä-Suomessa ja yksi Lounais-Suomessa. Tämän vuoden hukkuneista kaksi on ollut miehiä, yksi nainen ja yhdessä tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa. Viime vuonna tammikuussa hukkui SUH:n ennakkotilastojen mukaan kolme ihmistä.
SUH painottaa, että turvallisen jäällä liikkumisen edellytys on, että tuntee jään ja jäällä kulkemiseen liittyvät riskit sekä varustautuu oikein. Jäälle tulee aina lähteä ajatuksella, että jää voi tutuissakin paikoissa pettää.
Lisätietoja:
Anne Hiltunen, SUH:n vesiturvallisuusasiantuntija, anne.hiltunen(at)suh.fi, 044 018 1879.
Hukkumiset suomessa
Lue lisää jääturvallisuudesta (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Jäistä pelastautuminen ja pelastaminen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Jään kantokyky (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Jääturvallisuusetiketti (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)