Kesäpäivä uimarannalla on monille suomalaisille suosikkiajanvietettä. Uimaranta tarjoaa virkistäytymistä, hauskanpitoa ja yhdessäoloa, mutta valitettavasti se voi myös muuttua dramaattisesti, jos joudutaan pelastamaan hukkuvaa. Kaikkien tulee olla tietoisia riskeistä ja osata toimia oikein hätätilanteissa. Tässä artikkelissa käsitellään HRAP-muistisääntöä (Hälytä, Rauhoita, Apuväline, Pelasta) ja erilaisia pelastusvälineitä, jotka ovat elintärkeitä vesiturvallisuuden ylläpitämisessä.
Vierailin SUH:n järjestämällä rantapelastajakurssilla kesäkuun alussa. Pääsin seuraamaan tulevien rantapelastajien koulutusta ja valmistautumista testeihin. Testien jälkeen sain mahdollisuuden kertoa LifeBoard-pelastuslaudasta, uudesta pelastusvälineestä, joka on otettu yhä laajemmin käyttöön uimarannoilla. LifeBoard-lauta on tarkoitettu ja suunniteltu maallikon käytettäväksi hengenpelastukseen uimarannalla. Rantapelastajatkin voivat ottaa laudan käyttöön, mutta heille on usein tarjolla myös muita välineitä. Jotta hätätilanteessa pelastusvälineen tutustumiseen ei mene ylimääräistä aikaa, kaikkien on hyvä tutustua saatavilla oleviin pelastusvälineisiin uimarannalla.
Katselet rannalta vedenpintaa ja näet henkilön, joka ikään kuin kiipeää tikapuita, yrittää tarttua johonkin tai räpiköi pysyäkseen pinnalla? Huudat “Onko kaikki kunnossa?”, mutta vastausta ei tule. Tiedät, että taistelu elämästä ja kuolemasta on alkanut. Samalla mieleesi muistuu HRAP-muistisääntö, joka auttaa toimimaan oikein hukkumistilanteessa.
H-RAP: Vesipelastuksen muistisääntö
Hälytä: Tämä on ensimmäinen ja välitön askel. Kun huomaat, että joku on vaikeuksissa vedessä, älä epäröi. Soita heti hätänumeroon ja kerro tilanteesta mahdollisimman tarkasti. Kellon tikitys alkaa tästä hetkestä.
Rauhoitu ja rauhoita: Kun olet hälyttänyt apua, ota syvään henkeä. Rauhoittuminen on avain oikeaan toimintaan, ja se auttaa sinua olemaan tehokkaampi pelastaja. Voit myös huutaa hukkuvalle henkilölle rauhoittavia sanoja, kuten ”apua on tulossa”, samalla kun tarkkailet tilannetta turvallisen etäisyyden päästä.
Apuväline: Etsi lähistöltä jotain kättä pidempää, mielellään jotakin kelluttavaa, mikä voi auttaa uhrin pelastamisessa. Se voi olla pelastusrengas, lötköpötkö, köysi tai jopa oksa. Kaikki, mikä ulottuu uhrille ja voi tukea häntä vedessä, voi olla elintärkeää.
Pelasta: Jos olosuhteet ja omat taitosi sallivat, ryhdy pelastustoimiin. Ojenna apuväline uhrille ja ohjaa tai auta hänet kuivalle. Tärkeää on säilyttää rauhallisuus ja käyttää harkintaa. Ole valmis tarjoamaan ensiapua, jos se on tarpeen.
Nämä neljä askelta – Hälytä, Rauhoitu ja rauhoita, Apuväline, Pelasta – muodostavat elämää pelastavan ketjun. Niiden noudattaminen voi auttaa sinua pysymään rauhallisena ja tekemään oikeita päätöksiä paineen alla. Ole rohkea, mutta myös viisas ja rauhallinen. Ole valmis astumaan esiin ja auttamaan, mutta myös tietoinen siitä, mitä pystyt turvallisesti tekemään.
Apuvälineen kanssa hengenpelastus on turvallisempaa. Ilman apuvälinettä voit joutua itse pelastajana vaaraan, kun hengestään taisteleva uhri tarttuu sinuun. Suomessa ja maailmalla tulee esiin aika ajoin tapauksia, joissa molemmat ovat hukkuneet, kun on lähdetty pelastamaan ilman apuvälinettä.
Ollessasi vesistöjen äärellä, on hyvä kiinnittää huomiota saatavilla oleviin pelastusvälineisiin. Ne ovat apuvälineitä, jotka mahdollistavat uhrin pelastamisen nopeasti ja turvallisesti. Hätätilanteessa ei välttämättä ole aikaa etsiä pelastusvälinettä tai tutustua siihen, miten sitä käytetään. Esimerkiksi uimarannalla pelastusvälineiden kirjo voi olla laaja ja niiden sijoittelu vaihtelee ympäristön mukaan. Turvallisuusvaatimusten mukaan uimarannalla tulee olla pelastusväline, joten sen sijainti ja käyttö kannattaa selvittää saapuessa rannalle. Silloin hätätilanteessa sen käyttäminen on luonnollista. Jos pelastusväline on sijoitettu lähelle rantaviivaa, apuvälineeseen kiinnitetään automaattisesti huomiota. Hätätilanteessa pelastusväline on helppo muistaa eikä pelastajalla mene aikaa sen etsimiseen.
Pelastusrengas on kenties ensimmäinen apuväline, joka tulee mieleen, kun puhutaan pelastusvälineistä. Pelastusrengas heitetään pelastettavalle ja heittonaru mahdollistaa uhrin vetämisen turvaan. Heittoetäisyyden päässä olevan uhrin pelastaminen onnistuu pelastusrenkaalla turvallisesti ja nopeasti. Uimarannalla saattaa olla myös pelastusvene tai melottava pelastuslautta. Uhrin nostaminen veneeseen tai lauttaan on mahdollista, mutta jo uhrin tarttuessa laidasta kiinni onnettomuus saadaan pysäytettyä. Näiden lisäksi uimarannan pelastusvälineenä voi olla pelastuslauta. Pelastuslaudan päällä uiminen säästää voimia ja on nopea ottaa käyttöön. Esimerkiksi Yyterissä ja Helsingissä on LifeBoard-pelastuslautoja (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.), jotka on tarkoitettu kaikkien käyttöön hätätilanteissa.
On tärkeää, että valitset pelastusvälineen, jonka osaat käyttää turvallisesti. Jos et ole varma, miten jokin väline toimii, kysy neuvoa rantapelastajilta tai muilta vesiturvallisuuden asiantuntijoilta. Lisäksi on hyvä harjoitella pelastusvälineiden käyttöä etukäteen, jotta osaat toimia nopeasti ja tehokkaasti hätätilanteessa.
Vaikka haluamme auttaa hädässä olevaa, on tärkeää muistaa, että emme saa itse ajautua vaaraan pelastaessamme muita. Kelluttavan apuvälineen kanssa pelastaja voi tarvittaessa auttaa hukkuvaa turvallisesti. Lisäksi vesiturvallisuuteen liittyvä tietoisuus ja valppaus ovat avainasemassa onnettomuuksien välttämisessä.
Muistetaan siis nauttia uimisen ilosta, mutta pidetään samalla huolta omasta ja muiden turvallisuudesta vesillä. HRAP-muistisääntö ja hyvä tuntemus pelastusvälineistä auttavat varmistamaan, että voimme nauttia uimisen ilosta turvallisesti ja ilman huolta.
Meillä LifeBoardilla on yksi päätehtävä: kenenkään ei pitäisi hukkua. Siksi loimme LifeBoardin ja PRO LifeBoardin. Hukkumisonnettomuuksia voidaan ehkäistä, mutta se edellyttää oikeanlaisia pelastusvälineitä, koulutusta ja poliittista tahtoa toimia. Työskentelemme monialaisesti eri toimijoiden kanssa varmistaaksemme, ettei kenenkään pitäisi hukkua.
Ystävällisin terveisin,
Elmeri Lumme, LifeBoard (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)