Hyppää sisältöön

Vaarallisesti Vesillä: Ei turvallisuussääntöjä, kiitos!

Vene joka keinuu satiirisessa aallokossa, tarjoaa tilaisuuden sekä opetukseen että huumoriin. Astu kannelle, jossa nurinkuriset neuvot johdattavat kohti oikeaoppista veneilyä. Huomio: Blogi on kirjoitettu pilke silmäkulmassa ja sisältää runsaasti sarkasmia. Älä ota ohjeita tosissasi.

Pelastusliivit? Turhat kapistukset!

Ensimmäinen ja ehkäpä tärkein valinta veneilyturvallisuudessa on jättää pelastusliivit saunakammarin naulakkoon. Ne ovat vain ylimääräistä painolastia, eivätkä ne ole erityisen mukavat päällä. Ne puristavat ja hiostavat juuri niissä paikoissa, joita ei sovi mainita ääneen! Miksi käyttää pelastusliivejä, kun voit luottaa alkoholin tuomaan itsevarmuuteen ja rohkeuteen? Lisäksi veteen joutuminen ilman liivejä lisää jännitystä ja seikkailun tunnetta.

Kuka muistaa ne sankaritarinat, joissa sankari käytti pelastusliivejä? Ei kukaan!

Yksin vesille, koska oma rauha ja hiljaisuus

Ystävät ovat niitä, jotka pitävät sinut maissa. Mutta rohkeus, se vie sinut vesille! Miksi jakaa veneilykokemus muiden kanssa, kun voit nauttia rauhasta ja hiljaisuudesta yksin? Varmista, ettei kukaan tiedä missä olet, milloin lähdet tai milloin palaat. Näin voit nauttia veneilystä ilman ulkopuolisten huolia ja turhia häiriöitä, ja kuka tietää, ehkä jopa välttää ne ärsyttävät kutsut ystävien kesäjuhliin!

Laita kapteeninlakkisi päähän ja anna veneesi viedä sinut salaperäisille vesille, missä sinä ja luonto käytte flirttailevaa keskustelua. Kuka tietää, mitä vedenalaisia seikkailuja tai auringonlaskun tanssiajeluja edessäsi odottaa? Ota ohjat käsiisi ja anna merituulen hulmuta tukassasi. Sinä ja meri.

Sääennusteet? Ei kiitos!

Sään ennustaminen? Kuulostaako liian koulumaiselta. Miksi tyytyä arkipäiväisyyteen, kun voit kiristää lakkiasi ja heittäytyä meren oikullisuuden armoille. Ota riski ja hyppää veneeseen, vaikka taivas värjäytyisikin dramaattisen tummaksi. Se on kuin yllätysmunan rikkominen: saatat kohdata spontaanit sadejuhlat, villit tuulenpuuskat tai aaltojen mestarikurssin!

Kuvittele itsesi rohkeana ja voittamattomana, joka purjehtii suoraan tuntemattomaan – valmiina kohtaamaan kaikki luonnonvoimat.

GPS-laitteita? Kuka niitä tarvitsee?

Kartat, kompassit, GPS? Vanhan ajan romantiikkaa! Miksi turvautua teknisiin taikakoneisiin, kun sinulla on sisäsyntyinen seikkailuvaisto? Kuvittele olevasi viikinkikapteeni, joka luottaa vain aistien tuuliin ja vuoroveden lauluihin.

Tämä on kuin omatekemäsi seikkailupeli: ”Eksy ja löydä!”. Veneile mieluiten sokkona ja ota vastaan kaikki ne yllättävät käänteet, joita eksyminen tarjoaa. Kuka tietää, ehkä löydät itsesi naapurin Pekan kaislikosta, tai sitten päädyt suoraan viereisen saaren nudistirannalle -jossa säteilyn sulttaani odottaa sinua.

Alkoholi ja veneily: unohda turvallisuus, tervetuloa hauskanpito!

Mikä olisikaan hauskempaa kuin yhdistää veneily ja alkoholi? Alkoholi tekee veneilystä entistä hauskemman ja antaa sinulle tilaisuuden testata rajojasi. Alkoholi auttaa rentoutumaan ja unohtamaan turhanpäiväiset turvallisuusasiat. Joten, nappaa mukaasi pullollinen tai kaksi lempijuomaasi ja kippis uusille, jännittäville veneilyseikkailuille! Turvallisuus ei ole enää huolenaihe, vaan hauskanpito on etusijalla.

Veneen huolto? Anna luonnon tehdä työnsä!

Anna veneesi vanheta kuin hyvä viini. Miksi tavoitella täydellisyyttä, kun voit astua epävarmuuden ja yllätysten syvään päätyyn?

Kun moottori yskii viimeiset hyvästinsä järven keskellä, se on sinun hetkesi astua esiin kuin laineiden legenda. Kaiva esiin mela, vedä syvään henkeä ja sukella suoraan ad hoc -merimiestaitojen maailmaan. Kuvittele mielessäsi legendaariset meriseikkailut ja pohdi, kuinka vanhat merisissit navigoivat ilman teknologiaa.

Muista: parhaat seikkailut alkavat silloin kuin suunnitelmat menevät mönkään!

Turvallisuusvarusteet? Ei meille!

Astele veneeseesi kuin kuninkaallinen, unohtaen maanläheiset turvavarusteet kuten hätäraketit ja sammuttimet. Kuka tarvitsee rakettia, kun oma persoonasi loistaa jo niin kirkkaasti? Ensiapulaukku saattaa kuulostaa houkuttelevalta, mutta muista, että naarmut ovat vain tarinoita ihollasi! Ja kukapa ei rakastaisi hyviä tarinoita?

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Nopeusrajoitukset ja liikennesäännöt ovat kuin muotivinkit: ohjeita, joita voi seurata tai sitten ei.  Älä siis mieti muiden veneilijöiden turvallisuutta, veneile huoletta liian lähellä muita aluksia ja rantoja. Kiihdytä, hidasta ja sivuuta vesiliikennemerkkejä kuin ne olisivat uusia trendejä – vedä omaa linjaasi!

Se ei veneile, joka pelkää!

Mystinen veneilykokemus: Anna sumun ohjata.

Miksi veneillä vain päiväsaikaan, kun voit nauttia pimeyden tuomasta mystiikasta ja haasteesta? Veneile ilman navigointivaloja tai muita valonlähteitä, jottet häiritse muita veneilijöitä ja riko tunnelmaa. Pimeässä veneileminen vaatii erityisiä taitoja, kuten arvaamista ja onnenvaraisuutta.

Ensiaputaidot? Niitä varten on lääkärit!

Ensiaputaidot ovat hyvin usein yliarvostettuja. Kuka tarvitsee tietoa elvytyksestä, haavojen hoitamisesta tai hypotermian ehkäisystä? Älä vaivaudu opettelemaan näitä taitoja, vaan luota onneesi ja sopeutumiskykyysi. Jos veneessä nyt sattuisi jokin onnettomuus, voit kokeilla omia kekseliäitä ratkaisuja selviytymiseen.

Haasta muut veneilijät!

Veneily on erinomainen tilaisuus ylpeillä taidoilla ja haastaa muut veneilijät. Miksi noudattaa etäisyyksiä ja ottaa huomioon muiden turvallisuus, kun voit sen sijaan kilpailla ja näyttää kaikille, kuka vesillä on paras? Kiihdytä täysillä, ylitä nopeusrajoitukset ja tee uskomattomia manöövereitä saadaksesi muut veneilijät kateellisiksi.

Muista että nöyryys ja vastuullisuus ovat vain heikkojen piirteitä. Todellinen päällikkö ei pelkää haasteita eikä todellakaan huolehdi seurauksista. Luontoäiti odottaa sinua, joten anna palaa ja vie kotiin kunnia ja maine.

Kapteenin kalsarit – Pukeutumiskoodi on vapaa

Miksi pukeutua veneillessä, kun voit nauttia auringosta ja tuulesta ilman vaatteita? Heitä huolesi yli laidan ja veneile kalsareissa, anna luonnon helliä ihoasi ja tunne vapaus. Muista, että todellinen merikarhu ei välitä muiden mielipiteistä tai sosiaalisista normeista, vaan elää omilla ehdoillaan. Älä anna ennakkoluulojen tai häpeän estää sinua nauttimasta täysin rinnoin veneilystä.

Huomio: Tämä blogikirjoitus on kirjoitettu ironisessa hengessä ja sen tarkoituksena on tuoda esille väärät valinnat veneilyturvallisuudessa. Oikeassa elämässä on erittäin tärkeää noudattaa veneilyturvallisuuden periaatteita ja suosituksia, jotta voimme nauttia veneilystä turvallisesti ja vastuullisesti.


Ystävällisin terveisin,
Niko Nieminen
Viestintäasiantuntija, SUH


Veneilyturvallisuus (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Pelastusliivit (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)