Hyppää sisältöön

Euroopan hengenpelastuksen mestaruuskilpailut Belgia 16.-21.9.2023 -kisaraportti

Euroopan hengenpelastuksen mestaruuskilpailut, jotka järjestettiin Belgiassa 16.–21. syyskuuta 2023, tarjosivat jälleen kerran näyttämön, jossa kilpailuhenki yhdistyi oppimisen ja kehittymisen kanssa. Suomen hengenpelastuksen maajoukkueen osallistuminen ei ollut vain pyrkimystä mitaleille, vaan myös osoitus rohkeudesta ja päättäväisyydestä sekä vesiturvallisuuden edistämisen merkityksestä.

Kilpailut käynnistyivät lauantaina simuloidulla hengenpelastustehtävällä – SERC-lajilla, joka haastoi joukkueiden fyysiset kyvyt sekä päätöksentekotaidot paineen alla. Tässä lajissa joukkueet kohtasivat tuomariston suunnitteleman monimutkaisen pelastusoperaation uima-altaalla. Joukkueen tuli selvittää kriisitilanne kahdessa minuutissa, jossa 2–10 uhria odotti apua, tarviten erilaisia pelastus- ja ensiaputoimenpiteitä.

Suomen joukkue, jossa kilpailivat Olivia Hellsten, Aleksandr Efimov, Santeri Hulkko ja Saku Romo, saavutti neljännentoista sijan kokonaispisteillä 268. Joukkueen kapteeni Aleksandr Efimov kuvasi kokemusta opettavaisena, vaikka sijoitus ei ollutkaan tavoiteltu. Hän korosti kokemuksen arvoa nuorelle joukkueelle kansainvälisissä kilpailuissa.

Seuraavana kilpailupäivänä Santeri Hulkko ja Saku Romo asettivat yhteistyön ja tarkkuuden etusijalle Line Throw -parikilpailussa, sijoittuen 13. sijalle.

Saku ja Santeri reflektoivat suoritustaan Line Throw -lajissa yhteisvoimin: ”Olen todella tyytyväinen, saimme heiton ekalla purkkiin ja suoritus ylitti odotukseni,” Saku totesi, positiivisena suorituksestaan. Santeri lisäsi omat tuntemuksensa: ”Alkuun suoritus kulki hyvin, mutta seitsemäs ja kahdeksas veto osui hieman naruun. Hyvä suoritus, vaikka parannettavaa jää aina.¨

50 metrin nukenkuljetuksessa Olivia Hellsten ui ajan 43,84, sijoittuen 29:nneksi. Santeri Hulkko ui vahvasti, rikkoen henkilökohtaisen ennätyksensä ajalla 35,59, mikä toi hänelle 25. sijan. Saku Romo ja Taavi Backman puolestaan asettivat omat uudet henkilökohtaiset ennätyksensä, ajoilla 36,06 ja 36,17, sijoittuen sijoille 28 ja 29.

Saku, Santeri ja Taavi pohtivat suorituksiaan 50 metrin nukenkuljetuksen jälkeen: ”Suoritus meni hyvin, uin uuden ennätyksen ja suoritus oli puhdas, joten olen tyytyväinen,” kertoi Saku, tyytyväisenä suoritukseensa. Santeri mietti omaa uintiaan ja totesi: ”Se meni ihan ok ja tein oman ennätyksen, mutta vähän jäi kaivelemaan nuken haku, huomaan, että vedenalaisessa uinnissa on vielä kehitettävää. Taavi jatkoi pohtien omaa suoritustaan: ”Tein myös ennätyksen, mutta pientä pettymystä on ilmassa, sillä jäin Sakulle vain niukasti, vaikka tiesin, että olisin voinut hänet voittaa.¨

100 metrin nukenkuljetuksessa pelastuspatukan ja räpylöiden avulla Olivia Hellsten ui itsensä 26. sijalle ajalla 1.16,46. Miesten puolella kilpailuhenki oli vahva, kun kaikki kolme uivat uusiin henkilökohtaisiin ennätyksiinsä: Saku Romo saavutti 28. sijan ajalla 1.05,33, Taavi Backman seurasi lähellä 29. sijalla ajalla 1.06,15, ja Santeri Hulkko täydensi suorituksen sijalla 31 ajalla 1.08,75.

Olivia Hellsten alkuverryttelyssä.

Kolmantena päivänä 100 metrin rescue medleyssa Olivia Hellsten saavutti henkilökohtaisen ennätyksensä ajalla 1.25,18, sijoittuen 18:nneksi. Miehissä päästiin myös ennätysten rikkomisen makuun: Taavi Backman ui itsensä 23. sijalle ajalla 1.14,39, Santeri Hulkko saavutti 25. sijan ajalla 1.15,19, ja Saku Romo viimeisteli tuloksen sijoittumalla 29:nneksi ajalla 1.21,11.

Olivia kommentoi uintiaan näin: ¨Olen todella tyytyväinen, jännitin suoritusta, mutta onnistuin säilyttämään vauhdin koko suorituksen ajan ilman romahdusta. Päätin vaihtaa vapaauinnista perhosuintiin kuljetusosuudella, mikä osoittautui helpommaksi kuin olin odottanut. Keskityin pitämään tekniikan kasassa. Nyt katseet ovat jo seuraavassa lajissa, johon fokusoin täysillä.¨

Olivia Hellstenin suoritus 100 metrin nuken kuljetuksessa räpylöillä oli vakuuttava, hän ui aikaan 1.10,09, mikä oikeutti 25. sijaan. Santeri Hulkko rikkoi jälleen henkilökohtaisen ennätysaikansa, kellottaen 59,10 ja nappasi 27. sijan. Saku Romo ylitti itsensä, asettaen uuden henkilökohtaisen ennätyksen ajalla 1.09,36, joka vei hänet 32. sijalle.

Olivia summasi kolmannen kilpailupäivän tuntemuksensa: ”Jäi kyllä hyvä fiilis, vaikka finaalipaikka jäi tällä kertaa saavuttamatta kovan kilpailutason takia. Nyt, kun kaikki lajit uitu, niin tosi hyvä fiilis.¨

Kilpailujen päätteeksi on selvää, että kokemus, jonka Suomen maajoukkue on saanut, ei rajoitu ainoastaan uima-altaaseen eikä pelkkiin kilpailusuorituksiin. Se on osa laajempaa tavoitetta edistää hengenpelastusta lajina Suomessa. Tukijoiden, kuten Sultrade Ltd:n, Vintek, AquaAction Finland Oy:n ja Sporttiturvan, panos osoittaa, että yhteistyöllä voidaan saavuttaa merkittäviä tuloksia. Kilpailukokemusten perusteella on odotettavissa, että Suomen hengenpelastuksen maajoukkue tulee olemaan entistäkin vahvempi ja valmiimpi kohtaamaan tulevaisuuden haasteet kansainvälisissä kilpailuissa.