Hyppää sisältöön

Jäällä liikkumisen ABC – Mitä jokaisen tulisi tietää jääturvallisuudesta

Valitettavasti tämän talven ensimmäinen jäihin vajoamisen seurauksena tapahtunut hukkumistapaus on jo kirjattu tilastoihin, ja lukuisat läheltä piti -tilanteet ovat herättäneet huolemme. Suomi on pitkä maa, joten vaihtelua jääolosuhteissa on paljon. Vaikka meri ja isot järvet voivat olla vielä auki, pienemmät vesistöt mahdollistavat jo jäällä liikkumisen. Onkin tärkeää muistaa, että vaikka rannassa jäätä olisikin jalankulkijan kestävät viisi senttimetriä virheetöntä teräsjäätä, jään paksuus voi vaihdella suuresti pienelläkin alueella. Nyt on enemmän kuin tärkeää tarkastella jääturvallisuuteen liittyviä toimintatapoja ja ohjeita, sekä keskustella avoimesti näistä aiheista myös lasten ja nuorten kanssa.

Jokainen talvi Suomessa on kuin lumoava satukirja. Valkoinen lumipeite peittää maan ja jylhät vesistöt jäätyvät, kutsuen meitä nauttimaan niiden monista talvisista aktiviteeteista.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton median välityksellä kerättyjen ennakkotietojen mukaan 18 ihmistä hukkuu vuosittain jäihin vajoamisen seurauksena. Vaikka trendi on laskeva ja lukemat ovat vain lukemia, on meidän muistettava, että jokainen luku edustaa tarinaa, perhettä ja menetettyjä unelmia. Välttääksemme tragediat, on meidän paitsi kunnioitettava jäätä, myös ymmärrettävä sen arvaamattomuus.

Talven syleilyssä vesistöjen jäiset kentät houkuttelevat monenlaisiin elämyksiin. Jäällä pilkkijät jakavat rauhallisen hetkensä, lapset liukuvat luistimillaan nauraen ja moottorikelkkailijat tuovat mukaan ripauksen vauhtia ja jännitystä. Mutta keskellä näitä hetkiä on ensiarvoisen tärkeää muistaa jään kantavuuden ehdot. Aikuisen turvallinen liikkuminen edellyttää vähintään 5 cm vahvuista teräsjäätä. Ja kun jään päällä viilettävät moottorikelkat, jään paksuus on oltava vähintään 15 cm teräsjäätä.

Luonto elää, muuttuu ja yllättää. Samat jäät, jotka ovat vuosien varrella kantaneet, voivat seuraavana talvena pettää. Eilisen varmuus on tämän päivän arvoitus. Kun astut jäälle, tee se kuin olisit ensimmäistä kertaa siellä – sillä jokainen talvi piirtää jäälle oman, ennalta-arvaamattoman tarinansa. Jää ei suosi vanhoja tuttuja; se koettelee jokaista.

Varustaudu vajoamisen varalle

  • Jokaisen jäillä liikkujan tärkein turvallisuusvaruste on käyttövalmiina kaulalla roikkuvat naskalit. Ilman naskaleita jäistä on hankalaa, jopa mahdotonta, päästä ylös.
  • Matkapuhelin on syytä pakata vesitiiviiseen pussiin ja pitää se helposti ulottuvilla, jotta apua voi tarvittaessa hälyttää nopeasti.
  • Reppu pakataan kelluttavaksi (vaihtovaatteet vesitiiviiksi esim. muovipussiin) ja sen on oltava napakasti vyötäröhihnalla kiinni. Takaisin kuiville kipuaminen on tällöin helpompaa.
  • Kylmettyneen auttamiseksi ja omaksikin lämmikkeeksi kannattaa jäälle lähtiessä pakata reppuun kevyt hypotermiapussukka. Sinne voi pujahtaa tauon aikana viimalta suojaan ja lisäksi sillä voidaan estää avannosta autetun lisäjäähtyminen. 
  • Pillillä voi hälyttää apua. Sen ääni kuuluu huutoa kauemmaksi ja siihen jaksaa puhaltaa vielä silloinkin, kun voimat eivät enää riitä huutamiseen.
  • Paljon jäillä liikkuvien erinomainen turvavaruste on kuivapuku. Kuivapuku pitää veden varaan joutuneen kuivana ja toimintakykyisenä pidempään. Hyvä aluspukeutuminen lisää puvun lämmöneristyskykyä. 
  • Kaveri on paras turvavaruste, liikuit sitten tutulla lähijäällä tai vieraalla alueella. Toinen voi hälyttää apua, vaikkei osaisi hätätilanteessa pelastaa. Ennen jäille lähtöä kannattaa myös kertoa lähimmäisille, mihin on menossa, jotta sinua tarvittaessa osataan kaivata.
  • Metallipäisellä jääsauvalla voit kulkiessa kokeilla jään kestävyyttä.
  • Repun sivutaskuun kiinnitetyllä heittoliinalla tai köydellä voi tarvittaessa auttaa kaveria.

Tiedosta vaaranpaikat. Jää voi olla ympäristöään heikompaa virtaavan veden
alueilla, kuten joissa, järvien kapeikoissa ja karikkojen päällä. Myös viemäreiden laskualueet, siltojen sekä laitureiden kupeet ja esimerkiksi kaislikot ovat riskipaikkoja.

Valmistautuminen on avain
. Onnettomuus yllättää aina. Se ei kysy lupaa, ei varoittele eikä tee poikkeuksia. Paras keino välttää jäihin liittyviä tapaturmia on valmistautua ja ottaa turvallisuusasiat vakavasti jo ennen jäälle lähtemistä.

Kun astut tänä talvena jäälle, ota huomioon sen arvaamattomuus. Kunnioita jäätä, varustaudu asianmukaisesti ja ennen kaikkea, nauti talvesta turvallisin mielin.

Syvenny jääturvallisuuteen

Järki jäällä -opas. (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Katso ja kuuntele webinaari jääturvallisuudesta. (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Jäällä liikkujan turvallisuusvarustus. (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Tiedosta vaaranpaikat. (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Jään kantokyky. (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Jääturvallisuusetiketti. (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Jäistä pelastautuminen ja pelastaminen. (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Mitä sinun tulee tietää hypotermiasta? (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Hukkumattomuudenlupas. (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Lue lisää jääturvallisuudesta osoitteessa www.viisaastivesilla.fi/jaalla (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Lisätietoja

Niko Nieminen

Viestintäasiantuntija
010 3407 332
niko.nieminen@suh.fi