Hyppää sisältöön

Turvallisesti syysvesillä – varaudu ja varustaudu

Syksyllä päivät viilenevät ja vesistöjen lämpötilat laskevat. Vaikka syysveneilystä tulee monelle tapa ihailla kauden kauneutta, vesillä liikkuminen tuo mukanaan myös haasteita. Kylmä vesi kangistaa ja veden varaan joutuminen, erityisesti ilman kuivapukua, voi olla kohtalokasta hyvinkin nopeasti. Hypotermian ennaltaehkäisyssä ensisijainen tehtävä on vaarojen tiedostaminen ja turhien riskien välttäminen. Suomen Meripelastusseura ja Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) muistuttavat syysveneilijöitä varautumaan ja varustautumaan.

Hypotermian vaara

Hypotermialla tarkoitetaan normaalin ruumiinlämmön laskua ja tästä aiheutuvia muutoksia elimistössä. Suomen kylmissä olosuhteissa hypotermian riski on erityisen korkea syys- ja talvikuukausina.

Koska veden lämmönjohtavuus on 25-kertainen vastaavaan lämpöiseen ilmaan verrattuna, jäähtyy ihminen vedessä huomattavasti nopeammin kuin ilmassa. Virtaavassa vedessä lämmön kuljettuminen tehostuu, joten uiminen, lihasvärinä ja muut liikkeet vedessä tehostavat veden jäähdyttävää vaikutusta.

¨Mitä viileämpää vesi on, sitä nopeammin hypotermia kehittyy. Kaikilla vesillä liikkujilla on akuutin hypotermian vaara ympäri vuoden, kertoo SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen

Akuutti hypotermia ja kylmäsokki

Akuutti hypotermia seuraa usein odottamattomasta putoamisesta kylmään veteen ja se merkitsee nopeaa kehon lämpötilan laskua. Hypotermia ei ole ainoa riskitekijä kylmässä vedessä.Eloonjäämisen kannalta ensimmäiset hetket vedessä ovat kriittisimmät.

¨Ajattele seuraava tilanne: avaat suihkun, kylmä vesi yllättää, pidätät hetken hengitystäsi, jonka jälkeen pakokauhun tunne saa sinut haukkomaan henkeä. Olet juuri kokenut kylmäsokin, sanoo Nieminen.¨

Kun ihminen putoaa yllättäen kylmään veteen, ihon ja ääreisosien kylmäreseptorit reagoivat välittömästi aiheuttaen kylmäsokin. Tämä äkillinen ja voimakas reaktio käynnistyy muutamassa sekunnissa. Ensin henkilö saattaa refleksinomaisesti pidättää hengitystään, mutta pian seuraa hallitsematon hyperventilaatio. Paniikissa ihminen alkaa haukkoa henkeään, jolloin ihminen vetää helposti vettä keuhkoihinsa.

Kuva: Jaakko Heikkilä

Varustautuminen ja varautuminen

Syysveneilystä voi nauttia turvallisesti, kun varautuu oikeilla varusteilla ja asenteella.

¨Vesillä liikkujan tärkein turvallisuusvaruste on pelastusliivit – oikein päälle puettuna. Vahvana kakkosena tulee matkapuhelin, jonka toimivuudesta pitää huolehtia. Varmista, että akussa on latausta ja pidä laite kuivana sekä mielellään myös lämpimässä. Yllättävän moni kännykkä hyytyy kylmässä. Syysvesillä kannattaa suosia kerrospukeutumista, jonka päällimmäinen kerros on sekä veden- että tuulenpitävä. Ainakin avoveneessä kuivapuku on suositeltava varuste, sanoo Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg.¨

¨Älä kursaile avun pyytämisessä. Jos joudut ongelmiin vesillä, pyydä apua mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Pienikin ongelma voi syksyn olosuhteissa kehittyä nopeasti hätätilanteeksi, Marko Stenberg muistuttaa.¨

Vesillä saa ympäri vuoden apua hätänumerosta 112 ja meripelastuksen hälytysnumerosta 0294 1000. Meripelastusseuran ylläpitämä, veneilijöiden kiireettömiin avunpyyntöihin tarkoitettu Trossi-palvelunumero 0800 30 22 30 päivystää lokakuun loppuun.

Kuva: Jukka Kari

Syysveneilijän vinkkilista:

  • Varmista, että kaikilla on oikeaoppisesti puetut pelastusliivit.
  • Veneile kaverin kanssa, jotta mahdollinen apu on lähellä.
  • Pidä matkapuhelin suojattuna kylmältä ja kosteudelta.
  • Valitse vaatetus sääolosuhteiden mukaan. Kuivapuku on erinomainen valinta kylmemmissä olosuhteissa.

Lisätietoja:

Marko Stenberg, Suomen Meripelastusseura, turvallisuus- ja valmiuspäällikkö, marko.stenberg(a)meripelastus.fi, 040 536 5661

Niko Nieminen
, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto, viestintäasiantuntija, niko.nieminen(a)suh.fi, 0400 469 202

Hypotermia – Viisaasti vesillä (viisaastivesilla.fi) (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Veneilyturvallisuus – Viisaasti vesillä (viisaastivesilla.fi) (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)