Hyppää sisältöön

Julistetaan iho- ja kehorauha uimahalleihin! 

Koska olet viimeksi käynyt uimahallissa? Muistatko, millainen olo käynnistäsi jäi? Koitko olosi turvalliseksi, saitko olla katseilta tai kommenteilta rauhassa? Allergia-, iho- ja astmaliitto ja Psoriasisliitto yhdessä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton kanssa edistävät ihorauhaa loka-marraskuun vaihteessa, kun vietetään Maailman psoriasispäivää (29.10.2024) ja Ihoviikkoa (4.-10.11.2024). Tavoitteena on, että jokainen ihotautia sairastava voisi käydä jokaisessa Suomen uimahallissa turvallisin mielin, ilman että tarvitsee pelätä, että joku tuijottaa, kommentoi tai tuputtaa neuvoja tai vinkkejä sairauden hoitoon.

Miksi haluamme muistutella iho- ja kehorauhasta juuri uimahalleissa? Ikävät kokemukset jättävät pahimmillaan arvet, jotka estävät uimahallikäynnit kokonaan. Se taas voi vaikuttaa uimataidon oppimiseen sekä estää vesiturvallisuustaitojen kehittymisen, pahimmillaan myös seuraavalta sukupolvelta. 

Jokainen iho ja keho on upea ja arvokas. Jokaisella on oikeus ihorauhaan. Myös uimahallissa. 

Uimahallien säännöt edellyttävät, että uimahalleissa peseydytään ja että useimmissa halleissa myös saunotaan ilman uima-asua. Säännöt ovat laadittu syystä, näin pidämme jokainen huolta siitä, että uima-altaan vesi pysyy puhtaampana ja veden puhdistamiseen tarvitaan aiempaa vähemmän kemikaaleja.  

  • Alastomuuden ajatellaan kuuluvan suomalaisuuteen ja kulttuuriimme. Aatamin asussa olemme kuitenkin muiden katseille paljaana ja alttiina. Ihon sairaudet ovat usein näkyviä, toisin kuin monet muut sairaudet. Alastomana meidän arpemme, näppymme, ryppymme ja ihomuutoksemme ovat esillä, niitä on vaikea piilottaa, vaikka sairastava niin ehkä haluaisi. Ihoon liittyvät poikkeamat tuntuvat kuin huutavan kanssaihmisten katseita ja kirvoittavat kommentteja. Yksinkertaisetkin käytöstavat voivat unohtua, sanoo allergia-, iho- ja astma-asiantuntija Katariina ijäs.

’’Olen saanut kuulla kaikenlaista rumaa ihooni liittyen ja joskus näppyjä tai tulehtunutta ihoa on tultu tökkimään, että sattuuko? ’’ (Anna, akne 2022 – Allergia.fi)

  • Ihon sairauksien hoito voi vaatia paljon aikaa ja energiaa. Siksi myös hoitoon liittyvä väsymys on monelle ihosairautta sairastavalle tuttua. Silloin hyvää tarkoittavakin huomio voi tuntua pahalta, negatiivisesta kommentoinnista puhumattakaan. Erityisesti pyytämättä tarjotut vinkit tai kommentit voivat satuttaa, muistuttavathan ne siitä, että sairaus on näkyvä muille, vaikka sairastava itse ehkä haluaisi uimahallikäynnin aikana sen unohtaa, kertoo Ijäs.

’’Kouluaikoina nolotti ja joskus jopa pelotti jumppatuntien vaatteiden vaihto ja suihkussa käynti, kun iho saattoi olla aivan “vereslihalla” tai kauttaaltaan rupien peitossa. Kommentit “tarttuuko tuo” ja jopa pahemmatkin huomautukset satuttivat nuorta mieltä.’’ (Eila, atooppinen ihottuma 2023 – Allergia.fi)

  • Se, millä tavalla me kohtaamme toisemme, vaikuttaa sekä itsetuntoon että identiteettiin. Uimahalleissa olemme toisten katseille alttiina kaikkine epävarmuuksinemme ja erityisesti herkässä varhaisnuoruudessa toisten sanomiset tai eleet voivat jättää pysyviä arpia sieluun. Nämä arvet voivat kasvaa niin suuriksi henkisiksi muureiksi, että ne estävät kanssakäymisen muiden kanssa ja jopa harrastamisen, esimerkiksi uimahallikäynnit, muistuttaa Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton koulutussuunnittelija Anneli Toivonen.
  • Moni ihosairautta sairastava ei ehkä ole tietoinen siitä, että terveydellisin perustein on mahdollista saada käyttöön käyttöoikeusmerkki, joka mahdollistaa uimapuvun käytön sauna- ja pesutiloissa. Se kertoo muille, että uimapuvun käytölle on perusteltu syy. Ja hankala ihosairaus on ihan yhtä hyvä syy kuin muutkin terveydelliset syyt, jatkaa Toivonen.

’’Nuorena erilaisuus oli ajoittain hankalaa. Ihoani tuijotettiin paljon ellen peittänyt arpia vaatteilla. Olin vasta reilusti yli parikymppinen, kun aloin pukeutumaan ilman, että ajattelin palovamman näkymistä ja kävin uimahallissa antamatta liikaa painoarvoa sille, että arpia saatetaan tuijottaa. Ymmärrän, että erilaista nähdessään tuijottaminen on vain reaktio siihen, mutta varsinkin nuorena se tuntui todella pahalta. Toivon, ettei muiden tarvitsisi kokea samoja tuntemuksia ihonsa vuoksi.’’ (Hanna T, palovamma 2022 – Allergia.fi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.))

Uimahallit kuuluvat meille kaikille!

Ihosairaudet ovat yleisiä. Jokaisen meidän lähipiirissämme on varmasti joku, jolla on, on ollut tai tullaan toteamaan jokin ihosairaus. Toiset syntyvät ihosairauden kanssa, toiset sairastuvat elämänkaaren muussa vaiheessa ja osa seuraa vierestä lapsen tai muun läheisen ihosairautta. Ihosairaudesta huolimatta jokaisen iho on upea ja arvokas.  

’’Me emme pysty vaikuttamaan siihen, mitä meille tapahtuu, mutta pystymme valitsemaan, kuinka reagoimme tai jätämme reagoimatta toisten poikkeavaan ulkonäköön. Siksi kaikki ansaitsisivat ihorauhan.’’ (Iina, alopecia 2022 – Allergia.fi) 

  • Monimuotoisuuteen tottuu parhaiten näkemällä sitä ympärillään. Juuri uimahalleissa voimme nähdä erilaisia ihoja, arvokkaita ihoja uniikkeine ominaisuuksineen ja yksilöllisine elämän jättämine merkkeineen. Juuri uimahalleissa meillä on mahdollisuus osoittaa toinen toisillemme arvostusta ja hyväksyntää sekä sanoin että elein. Juuri uimahalleissa voimme opettaa lapsillemme ja toinen toisillemme, miten suhtaudutaan erilaisuuteen; ystävällisesti, kohteliaasti ja arvostavasti, sanoo Toivonen.

’’Tahdon sanoa sinulle, joka sairastat jotain ihosairautta: Sinä riität ja kelpaat juuri sellaisena kuin olet! Älä peittele itseäsi, vaan ole rohkeasti se kuka olet.’’ (Fanni, hidradenitis suppurativa ja aurinkoihottuma 2023 – Allergia.fi) 

’’Ihon kommentointi, vaivaannuttavan pitkään viipyvät katseet ja jopa ihon yllättävä koskeminen pyytämättä ovat ihorauhan rikkomista. Anna minulle ihorauha – älä kiinnitä ihooni ylimääräistä huomiota.’’ (Minna, urticaria pigmentosa 2022 – Allergia.fi) 

Kysy, älä tuijota tai kommentoi 

’’Jos jotakin mietityttää minun ihoni, niin toivon, että he mieluummin kysyisivät mikä minulla on, kuin tuijottavat.’’ (Noora, neurofibromatoosi ja Darierin tauti 2022 – Allergia.fi) 

On luonnollista, että silmät hakeutuvat kaikkeen sellaiseen, mikä on itselle vierasta. Katseitakin voi olla monenlaisia. Kehonkieli kertoo sanoja nopeammin, mitä katsojan päässä liikkuu. Suhtaudutaan siis toisiimme arvostavasti ja annetaan kaikille iho- ja kehorauha. Ei tuijoteta, vaan kysytään jos jokin mietityttää. Ei tuputeta neuvoja, niitä hyviäkään. Ei oleteta toisen terveydentilaan liittyviä asioita ulkonäön perusteella. Mahdollistetaan kaikille turvallinen ja nautinnollinen uimahallikäynti ja mahdollistetaan omalla käytöksellä ja esimerkillä, että kaikki voivat kokea itsensä arvokkaaksi ja upeiksi, ihon ulkonäöstä tai ominaispiirteistä riippumatta.

Tiedotteessa käytetyt lainaukset ovat kampanjakasvojen tarinoita iho- ja kehorauhasta. Lainauksen yhteydessä olevasta linkistä pääset lukemaan koko tarinan.  


Lisätietoja:

Maailman psoriasispäivä 29.10.2024 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Ihoviikko 4.-10.11.2024 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Katariina Ijäs, Allergia-, iho- ja astma-asiantuntija, Allergia-, Iho- ja astmaliitto, +35840 188 1540, katariina.ijas@allergia.fi

Anneli Toivonen, koulutussuunnitelija, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto, 010 3407 336, anneli.toivonen@suh.fi