Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) haluaa nostaa esiin Maailman hukkumisten ehkäisyn päivän 25.7. lähestyessä, että Suomessa on tehty pitkäjänteistä työtä vesi- ja jääturvallisuuden hyväksi ja vuosien saatossa hukkumisten määrä on laskenut merkittävästi. Tästä huolimatta Suomen hukkumiskuolleisuus on yhä yksi Euroopan korkeimmista. Lasten uimataidon heikentyminen ja ikääntyneiden lisääntyneet hukkumiset uhkaavat pysäyttää myönteisen kehityksen.
WHO: Suomessa yksi Euroopan korkeimmista hukkumiskuolleisuuksista
Maailman terveysjärjestö WHO julkaisi vuonna 2024 ensimmäisen Global Status Report on Drowning Prevention -raportin. WHO:n mukaan Suomessa hukkui arviolta 2,1 ihmistä 100 000 asukasta kohden vuonna 2021. Tämä on selvästi enemmän kuin monissa muissa EU- ja Pohjoismaissa. Esimerkiksi Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa vastaavat kuolleisuusluvut olivat 0,6–1,4 ja Saksassa vain 0,5.
”Raportin lukuja vertailtaessa Suomi sijoittuu mukana olevista Euroopan maista kuudenneksi korkeimmalle hukkumiskuolleisuudessa. Korkeammalla ovat vain Latvia, Liettua, Viro, Kreikka ja Romania. Tämä osoittaa, että työtä hukkumisten ehkäisemiseksi on Suomessa yhä tehtävä paljon, vaikka suunta on ollut monella tapaa oikea,” toteaa SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen.
Etenkin lasten ja nuorten sekä työikäisten hukkumiset ovat olleet jo pitkään laskusuunnassa, mutta ikääntyneitä hukkuu yhä useammin ja pääosa Suomessa hukkuneista on tätä nykyä yli 60-vuotiaita.
Hyvä uimataito yksi avain hukkumisten ehkäisemiseksi
WHO korostaa, että lasten hukkumisten ehkäisyssä keskeistä on:
- uimataidon ja pelastautumistaitojen sisällyttäminen kansalliseen opetussuunnitelmaan,
- uimakoulujen ja ensiapukoulutuksen saavutettavuus
- ja laaja-alainen yhteistyö vesiturvallisuuden edistämiseksi.
Suomessa uimataito on ollut perinteisesti vahva osa kansallista turvallisuusosaamista, mutta viime vuosina on nähty huolestuttava käänne: vuonna 2016 kuudesluokkalaisista 76 % oli uimataitoisia, mutta vuonna 2022 enää vain 55 %. Näin huolimatta siitä, että uima- ja pelastustaidot ovat osa kansallisen opetussuunnitelman perusteita.
”Uimataito pitää ehdottomasti saada nousuun ja tässä on lasten vanhempien lisäksi tärkeä rooli kunnilla, joiden vastuulla on opetuksen järjestäjänä tarjota riittävästi opetusta, että kaikilla lapsilla on mahdollisuus saavuttaa opetussuunnitelman tavoitteet. Kunnat ovat myös avainasemassa turvallisten olosuhteiden, kuten uimahallien ja -rantojen ylläpitäjänä ja näin ikääntyvän väestön toimintakyvyn edistäjänä. Hyvä toimintakyky, kun ehkäisee myös hukkumisia, ” sanoo Heinonen.
WHO huomioi Suomen jääturvallisuustyön
WHO:n Maailman hukkumisten ehkäisyn päivän 25.7. kampanjamateriaalissa on nostettu esiin kuusi esimerkkiä eri puolilta maailmaa. Suomi on mukana ainoana Euroopan maana. Suomessa jäihin vajoamiset ovat vuosittain vakava riski erityisesti aikuisille ja ikääntyneille. SUH on jäsenjärjestöjensä ja muiden kumppaniensa kanssa tuottanut laajasti jääturvallisuusmateriaalia kouluikäisille ja kampanjoinut turvallisen jäällä liikkumisen puolesta jo vuosia.
”On hienoa, että WHO on huomioinut suomalaisten tekemän jääturvallisuustyön. Tämä osoittaa, että pitkäjänteisellä yhteistyöllä voidaan vaikuttaa, ja turvallisuustyömme kantaa myös kansainvälisesti,” Heinonen iloitsee.
”Määrätietoista työtä hukkumisten ehkäisemiseksi tulee kuitenkin jatkaa, jotta saamme hukkumistilastomme muiden Pohjois- ja EU-maiden tasolle.”
Maailman hukkumisten ehkäisyn päivänä SUH vetoaa päättäjiin, kasvattajiin, vanhempiin ja yhteiskuntaan laajasti: panostetaan uimataitoon, vesi- ja jääturvallisuuteen sekä ennaltaehkäisyyn – nyt ja tulevaisuudessa.
Lisätietoa:
Kristiina Heinonen, toiminnanjohtaja, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH), puh. 040 521 3282, kristiina.heinonen@suh.fi
Maailman hukkumisten ehkäisyn päivä 25.7 (lisätietoa ja kampanjamateriaalia jaettavaksi): www.suh.fi/kampanjat/maailman-hukkumisten-ehkaisyn-paiva-25-7 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
WHO:n Global Status Report on Drowning Prevention: https://www.who.int/publications/i/item/9789240079643 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
WHO:n World Drowning Prevention Day 2025 -kampanjasivut:
https://www.who.int/campaigns/world-drowning-prevention-day/2025/ (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Pysy pinnalla – Uimataito nousuun -kampanja: https://suh.fi/kampanjat/pysypinnalla/
YK:n nimeämää Maailman hukkumisten ehkäisyn päivää vietetään vuosittain 25.7. Tarkoituksena on nostaa esille tapaturmaisten hukkumisten ennaltaehkäisytyön tärkeyttä, nostaa esiin keinoja hukkumisten ehkäisemiseksi sekä viestiä siitä, että me voimme kaikki toimia, jotta yksikään ei huku.