Hyppää sisältöön

Maailman psoriasispäivän kampanja haastaa uimahallit

WPD_psori_ei_tartu_logot

Lähes 60 prosenttia Psoribarometrin vastaajista arvioi vuonna 2017, että on jättänyt psoriasiksen vuoksi tekemättä joitain haluamiaan asioita. Psoribarometrin avovastauksissa jäsenet nostivat uimahalleissa käynnin yhdeksi näistä asioista.

-Moni psoria sairastava pelkää muiden tuijotusta tai ikäviä kommentteja. Haluamme tuoda esiin, että psoriasis on tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, joka ei tartu. Jokaisella on oltava oikeus ja mahdollisuus liikkua – myös uimahallissa, toteaa toiminnanjohtaja Sonja Bäckman

Psoriasisliitto paikallisyhdistyksineen yhdessä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton kanssa kampanjoivat koko lokakuun ajan teemalla Psori ei tartu. Vedessäkään. Kampanjan tavoite on lisätä uimahallien käyttäjien tietoisuutta psoriasiksesta ja toisaalta rohkaista psoriasista sairastavia uimahalleihin.

-Toivomme, että uimahallit ja kylpylät lähtevät viemään tätä viestiä rohkeasti eteenpäin, koska uimataito ja uimisen ilo kuuluvat kaikille. Terveet elintavat, liikunta mukaan lukien, tukevat myös psoriasiksen hyvää hoitoa, toteaa Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen.

Psoria ei pidä hävetä

Kampanjan julisteissa mallina esiintyvä hyvinkääläinen Maija Hietala on itse sairastanut psoriasista yli 15 vuotta. Hän lähti kampanjaan mukaan empimättä, koska haluaa kannustaa sairastuneita hakemaan vertaistukea ja vaatimaan terveydenhuollossa kunnon hoitoa.

-Psoriasista ei pidä hävetä, vaan siitä pitää puhua. Sairaus ei saa myöskään estää meitä tekemästä sitä, mitä haluamme, Hietala sanoo.

Maailman psoriasisjärjestöjen kattojärjestö IFPA organisoi vuosittain Maailman psoriasispäivän 29. lokakuuta. Päivän tavoite on lisätä tietoisuutta psoriasiksesta. Suomessa kampanjasta vastaa Psoriasisliitto. Tänä vuonna yhteistyökumppaneina ovat Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto sekä lääkeyhtiöt AbbVie, Celgene, Janssen, Lilly ja Novartis.

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Sonja Bäckman, Psoriasisliitto
p. 040 827 2106, sonja.backman@psori.fi

Toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto
p. 040 521 3282, kristiina.heinonen@suh.fi

Kampanjamateriaalit ja Maija Hietalan haastattelupyynnöt ym.:

Viestintäpäällikkö Susanna Kaaja, Psoriasisliitto
p. 050 325 2072, susanna.kaaja@psori.fi

Maailman psoriasispäivän sivut (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Psoriasisliitto – Psoriasisförbundet ry
Psoriasisliitto psoriasisyhdistysten valtakunnallinen keskusjärjestö, joka tarjoaa asiantuntevaa tietoa ja tukea elämään psoriasiksen kanssa. Psoriasisliiton yli 40 paikallisyhdistystä toimivat eri puolilla Suomea, ja niissä on yhteensä yli 13 000 jäsentä. Toiminta on kaikille avointa. www.psori.fi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto tekee töitä, jotta kaikilla olisi mahdollisuus nauttia vedestä. Liitto edistää uimataitoa sekä vesiturvallisuustaitoja, jotta jokainen voisi liikkua turvallisesti vedessä, vesillä ja veden äärellä. www.suh.fi

Mikä on psoriasis?

Psoriasis (psori, psoriaasi) on tulehduksellinen, koko kehon pitkäaikaissairaus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita sekä altistaa liitännäissairauksille. Alttius psoriasikseen periytyy. Suomessa psoriasista sairastaa noin 2–3 prosenttia väestöstä eli 100 000–150 000 ihmistä. Psoriasis ei tartu.