Hyppää sisältöön

10 vinkkiä vesiturvallisen kesän viettoon – toukokuussa hukkui 7 ihmistä

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median välityksellä keräämien ennakkotilastojen mukaan toukokuussa hukkui seitsemän ihmistä. Hukkuneista kolme oli miehiä, yksi nainen ja kolmessa tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa. Kolme hukkumista tapahtui vesiliikenteen yhteydessä, yksi uidessa ja kolmessa tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Suomessa on tammi-toukokuun aikana hukkunut 19 ihmistä. Ennätyksellisen lämmin sää ja nopeasti lämmenneet vesistöt ovat lisänneet vesipelastustehtäviä viime viikkoina.

Toukokuun hukkumiskuolemista tapahtui neljä Länsi- ja Sisä-Suomessa ja kolme Itä-Suomessa. Tämän vuoden hukkuneista kaksitoista on miehiä, kaksi naisia ja viidessä tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa. Viime vuonna toukokuussa hukkui SUH:n ennakkotilastojen mukaan kahdeksan ihmistä ja tammi-toukokuussa 17 ihmistä.

SUH:n ennakkotilastoihin perustuva kuva.

Toukokuun helteet houkuttelivat ihmisiä veden äärelle. 

Uimarannoilla on ollut ruuhkaa poikkeuksellisesti jo toukokuussa. Lisäksi veneilykausi on käynnistynyt vilkkaasti.

–    Valitettavasti hukkumisten ja vaaratilanteiden määrä kasvaa, kun sää suosii ja ihmiset viettävät aikaa vesillä. Vedestä ja veden ääreltä haetaan vilvoitusta helteellä. Pelastusviranomaisilla onkin pitänyt viime viikkoina kiirettä. Onnettomuuksia on sattunut sekä vesillä liikkujille että uimareille, sanoo SUH:n vesiturvallisuusasiantuntija Anne Hiltunen.

Jotta kesä sujuisi mahdollisimman turvallisesti, on syytä huomioida muutama asia.

–     Onnettomuustutkintakeskuksen vuoden 2021 hukkumistutkinnassa todettiin, että sydänsairaudet ovat keskeinen taustatekijä monissa hukkumisissa. Etenkin kuumalla säällä sydän voi olla tavallista kovemmalla rasituksella. On tärkeää olla tietoinen omasta toimintakyvystään ja mukauttaa toiminta sen mukaan. Uimista ei tarvitse vältellä, mutta vesille suunnattaessa on syytä huomioida oma kunto ja uimataito realistisesti, muistuttaa Hiltunen.

Useimmat lapset ovat luonnostaan kiinnostuneita vedestä ja leikkivät mielellään sen äärellä. Valvo lapsia veden äärellä herkeämättä.

–     Erityisesti rannalla pulikoivia ja leikkiviä lapsia tulee valvoa herkeämättä ja riittävän lähellä, käsivarren mitan päässä. Hukkuminen tapahtuu yleensä hiljaa ja nopeasti. Jos huomio on esimerkiksi puhelimessa tai kirjassa, kohtaloksi koituva tilanne saattaa jäädä huomaamatta, muistuttaa Hiltunen.

Uiminen ja vesillä liikkuminen on mahtava tapa pitää huolta kunnostaan. Kun pukee aina pelastusliivit päälle vesillä liikkuessaan, ottaa kaverin mukaan uintiretkille ja vilvoittelemaan saunasta sekä varmistaa, että jalat yltävät pohjaan tarvittaessa, voi huoletta lähteä nauttimaan vilvoittavista vesistä.

10 VINKKIÄ VESITURVALLISEN KESÄN VIETTOON

  • Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi.
  • Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.
  • Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden äärellä, käden mitan päässä.
  • Varmista ennen veteen hyppäämistä, ettei pinnan alla piile vaaraa.
  • Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti.
  • Ui rannan suuntaisesti, jotta jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan.
  • Ota aina kaveri mukaan uimaan ja saunomaan.
  • Opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan.
  • Tarkista veneesi merikelpoisuus ja että siitä löytyy oikea varustus.
  • Muista terve järki ja selkeä arviointikyky – oikea asenne luo turvaa.

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100–150 ihmistä, joista noin puolet kesäkuukausien aikana. Hukkumiset tapahtuvat useimmiten uinnin, pulikoinnin tai vedessä vilvoittelun yhteydessä. Myös tahattomat veteen putoamiset rannalta tai laiturilta, sekä vesikulkuneuvoilla, erityisesti soutuveneillä, liikkumisen yhteydessä hukkuneet nousevat esiin kesäkuukausien tilastoissa. Useimmat hukkumistapaukset tapahtuvat tutuissa vesistöissä, lähellä rantaa. Suurin osa näistä hukkumisista voitaisiin välttää oikealla turvallisuusasenteella, pelastusliivejä käyttämällä ja olemalla vesillä selvin päin.

Lisätietoa:

Anne Hiltunen, SUH:n vesiturvallisuusasiantuntija, puh. 050 566 0145, anne.hiltunen(at)suh.fi

OTKES-hukkumistutkinta (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Vinkit vesiturvallisuuteen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Tietoa hukkumisista (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Veneilyturvallisuus (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Lisätietoja

Anne Hiltunen

Vesiturvallisuusasiantuntija
010 3407 333
anne.hiltunen@suh.fi