Hyppää sisältöön

Vauvauinnin uusia tuulia

Pienen ihmisen matka veden ystäväksi alkaa syntymän jälkeen kylpyhetkien lomassa. Vesi on kiehtova elementti ja usein vauva nauttii lämpimän veden kosketuksesta. Osa perheistä innostuukin hakeutumaan erilaisiin vauva- ja perheuintiryhmiin, joissa veteen totuttelua pääsee kolmesta ikäkuukaudesta alkaen harjoittelemaan allasolosuhteissa.

SUH on tehnyt vuonna 2023 vauva- ja perheuinnin sektorilla linjauksia turvallisesta ja lapsilähtöisestä vauva- ja perheuinnista. Taustatyönä on perehdytty tutkittuun tietoon ja käyty maailmalla hakemassa vaikutteita ja ajatuksia sekä kokeiltu uusia ohjaukseen liittyviä asioita käytännössä eri vauvauintiryhmissä. SUH:n vauva- ja perheuinnin kurssimateriaali on uudistunut ja vauva- ja perheuinnin ohjaajakurssin sisältö, ohjauksen sekä harjoittelun painopisteet ovat muuttuneet.

Suomalaisen vauva- ja perheuinnin perustana on turvallisuus ja kulmakiviä ovat lapsilähtöisyys, yksilöllisyys sekä vesiturvallisuustaidot. SUH on päivittänyt nämä käsitteet sen osalta, mitä nämä tarkoittavat tämän päivän vauva- ja perheuintitoiminnassa. Vauvan ensimmäisinä uintikuukausina keskitytään kiireettömään veteen totutteluun. Se luo pohjan myöhemmälle harjoittelulle. Vauvauinnissa leikin varjolla tapahtuva harjoittelu tukee parhaimmillaan vauvan senhetkistä kehitysvaihetta ja vauvan valmiuksien tunnistaminen onkin taito, jota opetellaan entistä tarkemmin vauva- ja perheuinnin ohjaajakurssilla.

Vauvalle tarjottavien monipuolisten asento-, aisti- sekä liikekokemusten myötä vauva oppii tärkeitä vesiturvallisuustaitoja, joista yksi tärkeimmistä on oman kehon hallinta eri asennoissa vedessä. Tähän liittyviä harjoituksia ja puuhaa on lisätty vauva- ja perheuinnin sisältöön runsaasti. Sukelluttamiseen liittyvää harjoittelua taas on vähennetty ja sille löytyy myös selkeät perusteet. Se on se vauvauinnin hurjin juttu, joka vaatii pieneltä paljon ja tähän harjoitteluun ei ole kiire. Sukeltaminen nähdään kuitenkin tärkeänä vesiturvallisuustaitona ja se tulee mukaan harjoitteluun, jos vauva sen hyväksyy ja on siihen valmis. Tämän päivän lapsilähtöisessä vauvauinnissa ei käytetä refleksitoiminnan hyödyntämiseen perustuvaa sukellusharjoittelua.

Suurimmat muutokset tässä uudistuksessa kokee vauva- ja perheuinninohjaaja, koska ohjauksen painopisteet muuttuvat. SUH tarjoaa kaikille kentällä työskenteleville vauva- ja perheuinninohjaajille 12.9.2023 maksuttoman webinaarin, jossa uudistuksia käydään läpi. (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Tämän lisäksi tarjolla on kautta maan vauvauinnin päivityskoulutuksia. Tämä koulutus on myös tilattavissa vauvauintipaikkakunnalle.


Vauva- ja perheuinnin lapsilähtöinen eteneminen -webinaari

SUH on tehnyt linjauksia turvallisen vauva- ja perheuinnin sisältöön ja vauva- ja perheuinnin ohjaajakurssin koulutusmateriaali on uudistettu. Tässä webinaarissa sukelletaan uuden materiaalin sisältöön ja vauva- ja perheuinnin toiminnantäyteiseen sekä lapsilähtöiseen etenemiseen.

Ilmoittaudu mukaan!

Tule päivittämään osaamisesi vauva- ja perheuinnin ohjaajana

Päivityskoulutus on tarkoitettu kaikille vauva- ja perheuinnin ohjaajille. Tule hakemaan uusia ideoita ohjaukseen ja päivittämään osaamistasi vauva- ja perheuinninohjaajana.

Päivityskoulutukset

Lisätietoja

Anneli Toivonen

Koulutussuunnittelija
010 3407 336
anneli.toivonen@suh.fi