Hyppää sisältöön

Turvallisuusohje hengenpidätyslajien harrastamisesta uimahalleissa, kylpylöissä, maauimaloissa ja muissa vastaavissa paikoissa

Sukeltajaliitto ry, Suomen Uimaliitto ry, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry (SUH) ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ovat yhteistyössä laatineet turvallisuusohjeen hengenpidätyslajien harrastamisesta uimahalleissa, kylpylöissä, maauimaloissa ja muissa vastaavissa paikoissa. Ohjeella halutaan kannustaa uimahalleja mahdollistamaan ja tukemaan hengenpidätyslajien vastuullista harjoittelua ja turvallisten käytäntöjen leviämistä. Turvallisuusohje korvaa vuonna 2009 julkaistun SUH:n ohjeen Vapaasukelluksen harrastaminen uimahalleissa, kylpylöissä, maauimaloissa ja muissa vastaavissa paikoissa.

Uimahalleissa ja vastaavissa laitoksissa on mahdollisuus harjoitella ja harrastaa monia lajeja, joihin sisältyy eripituisia sukellus- ja hengenpidätysjaksoja. Pidempiä sukelluksia ja pitempikestoisia hengenpidätysjaksoja tehdään vapaasukelluksen eri lajeissa, mutta myös mm. uppopallossa, pyrstösukelluksessa, taitouinnissa, uinnissa ja hengenpelastuksen kilpailulajeissa. Hengenpidätyslajeissa sukelletaan ilman paineilmalaitetta.

Hengityksen pidättäminen äärirajoille on vedessä riskialtista. Merkittävin riskitekijä on hapenpuutteesta johtuva tajunnanmenetys vedessä. Jos vedessä tajunnan menettänyttä ei pelasteta nopeasti, on seurauksena hukkuminen.

– Uimahalleissa tapahtuu hukkumis- tai läheltä piti -tilanteita tästä syystä. Ohjeen tarkoituksena on edistää hengenpidätysharjoittelun turvallisuutta ja antaa uimahallin henkilökunnalle keinoja puuttua riskialttiiseen käyttäytymiseen. Tukes tulee myös ottamaan turvallisuusohjeen huomioon tarkastuksillaan ja arvioi sen avulla, miten hengenpidätyslajien turvallisuus on otettu huomioon uimahalleissa, sanoo ylitarkastaja Anne Hiltunen Tukesista.

Turvallisuusohjeen avulla on tarkoitus edistää hengenpidätysharjoittelun turvallisuutta. Ohjeessa on annettu hengenpidätysharjoittelussa tarvittavat pelisäännöt, jotta eri vesilajien turvallinen harrastaminen on mahdollista myös hengenpidätysharjoitusten osalta, yleinen turvallisuus uimahallissa ei heikkene hengenpidätysharjoitusten vuoksi, uimahallin muut käyttäjät eivät aiheuta vaaraa hengenpidätyslajien
harrastajille ja henkilökunnalla on perusteet puuttua riskialttiiseen käyttäytymiseen.

Ohje on ensisijaisesti tarkoitettu palveluntarjoajille, uimahallin henkilökunnalle ja hengenpidätystä sisältävien lajien harjoittelijoille. Jos uimahallissa tai vastaavassa paikassa harjoitellaan tai harrastetaan lajeja, joihin liittyy hengenpidätysharjoitteita, pystyy ohjeen avulla arvioimaan, onko kyseinen toiminta toteutettu riittävän turvallisesti.

Lisätietoja

Tukes: Anne Hiltunen, Ylitarkastaja, puh. 029 5052 209, anne.hiltunen(a)tukes.fi
Sukeltajaliitto: Mika Rautiainen, 0400 380 981, mika.rautiainen(a)sukeltaja.fi
SUH: Aleksandr Efimov, 010 3407 340, aleksandr.efimov(a)suh.fi
Uimaliitto: Krista Terämaa, 044 544 90 300, krista.teramaa(a)uimaliitto.fi

Lataa turvallisuusohje: Hengenpidätyslajien harrastaminen uimahalleissa, turvallisuusohje 9.1.2023 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Lue lisää: Hengenpidätyslajien harrastaminen uimahallissa – Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (suh.fi)