Hyppää sisältöön

Työntekijöiden jääturvallisuuskoulutuksessa harjoiteltiin jäällä työskentelyn menetelmiä sekä pelastautumista

Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluiden työntekijät pääsivät kouluttautumaan turvallisesta jäällä työskentelystä sekä harjoittelemaan jäistä pelastautumista.

Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut järjesti yhdessä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) kanssa jääturvallisuuskoulutuksen työntekijöille, jotka tekevät töitä liikuntaolosuhteiden parissa luonnonjäillä. Jyväskylän järvien jäille tehdään joka talvi kymmeniä kilometrejä latuja sekä kunnostetaan luistelualuetta. Vaihtelevat talviolosuhteet ja nopeat säämuutosten ovat nykyään arkipäivää, minkä takia työntekijöiden turvallisuustekijöiden varmistaminen ennen jäille lähtemistä on entistäkin tärkeämpää.

Koulutuspäivän aikana käytiin läpi jäällä työskentelyyn tarkoitettuja turvavarusteita sekä treenattiin erilaisia turvallisuuden varmistamiseen, ensiapuun ja jäistä pelastautumiseen liittyviä menetelmiä. Koulutuksen aikana osallistujat pääsivät konkreettisesti kokeilemaan, miltä tuntuu pudota hyiseen veteen työvarusteet päällä sekä miten vedestä pelastaudutaan.

– Jääturvallisuuskoulutuksen järjestäminen jäällä työskentelevälle henkilöstölle on paitsi kaupungin työturvallisuuslinjausten mukaista, myös tärkeä osa perehdytystä ja osaamisen varmistamista. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun jäillä työskentelyn turvallisuusperehdytys toteutettiin näin havainnollistavasti sekä käytännönharjoituksia tehden, kertoo liikuntapaikkapäällikkö Markus Virtanen Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluista.

– Koulutuspäivä onnistui erinomaisesti ja osallistujat heittäytyivät esimerkillisesti tilanneharjoituksiin talvisissa olosuhteissa. Turvallisuustekijöiden varmistamiseen ja riskien ennakoimiseen valmistaudutaan aina paremmin silloin, kun on itse päässyt kokeilemaan ja harjoittelemaan pelastautumista aidoissa olosuhteissa, toteaa SUH:n jääturvallisuuskouluttaja, pelastaja Teemu Valkonen.

Nyt pilottina toteutettu SUH:n jääturvallisuuskoulutus onnistui niin hyvin, että ajatuksena on tarjota vastaavaa myös muiden kuntien työntekijöille tai toimijoille, joiden tehtäviin kuuluu luonnon jäillä työskentely, Valkonen jatkaa.

Lisätietoja:

Palveluesimies Jani Hyvönen,
p. 050 477 5764, jani.hyvonen[a]jyvaskyla.fi

Anne Hiltunen, vesiturvallisuusasiantuntija (SUH)
p. 010 3407333, anne.hiltunen(a)suh.fi


Jääturvallisuuskoulutus

Luonnon jäällä työskentelevillä täytyy olla riittävät tiedot ja osaaminen omasta pelastautumisesta, toisten pelastamisesta ja ensiavusta. Jäällä työskentelevän on myös hyvä tunnistaa kylmäshokki ja sen seuraukset sekä hypotermia ja sen ensiapu. Jääturvallisuuskoulutuksessa harjoitellaan jäistä pelastautumista ja jäihin pudonneen henkilön pelastamista.

Lue lisää

Lisätietoja

Anne Hiltunen

Vesiturvallisuusasiantuntija
010 3407 333
anne.hiltunen@suh.fi