Hyppää sisältöön

10 vinkkiä vesiturvallisen kesän viettoon – toukokuussa hukkui 8 ihmistä

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median välityksellä keräämien ennakkotilastojen mukaan toukokuussa hukkui kahdeksan ihmistä. Hukkuneista viisi oli miehiä ja kolmessa tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa. Yksi hukkumista tapahtui vesiliikenteen yhteydessä, yksi uidessa, yksi veteen putoamisen seurauksena ja viidessä tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Suomessa on tammi-toukokuun aikana hukkunut 17 ihmistä.

SUH:n ennakkotilastoihin perustuva kuva.

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100–150 ihmistä, joista keskimäärin puolet kesäkuukausien aikana. Hukkumiset tapahtuvat useimmiten uinnin, pulikoinnin tai vedessä vilvoittelun yhteydessä. Lisäksi tahattomat veteen putoamiset rannalta tai laiturilta, sekä vesikulkuneuvoilla, erityisesti soutuveneillä, liikkumisen yhteydessä hukkuneet nousevat esiin kesäkuukausien tilastoissa. Useimmat hukkumistapaukset sattuvat tutuissa vesistöissä, lähellä rantaa. Suurin osa hukkumisista voitaisiin välttää oikealla turvallisuusasenteella, käyttämällä pelastusliivejä ja olemalla vesillä selvin päin.

Sää ja uimavedet lämpenevät, ihmiset suuntaavat vesille ja veden äärelle. Jotta kesä sujuisi mahdollisimman turvallisesti, on syytä huomioida muutama asia.

Alkoholi ei kuulu vesille, päihtyneenä ei tule mennä uimaan tai veneilemään. Alkoholi rohkaisee ja poistaa estoja sekä samalla heikentää kehon hallintaa lamauttaessaan keskushermoston toimintaa. Humalassa alttius tapaturmille kasvaa, sanoo SUH:n koulutussuunnittelija Aleksandr Efimov.

Vaaratilanne voi sattua kenelle tahansa, myös uimataitoisille. Uimareiden on hyvä muistaa, että uidaan rannan suuntaisesti, jotta jalat yltävät tarvittaessa pohjaan. Uimaan tulee aina ottaa kaveri mukaan, jotta tarvittaessa on joku paikalla auttamassa yllättävän tilanteen sattuessa. Kylmä vesi kangistaa pidemmillä matkoilla, joten turhia riskejä kannattaa välttää, muistuttaa Efimov.

Useimmat lapset ovat luonnostaan kiinnostuneita vedestä ja leikkivät mielellään sen äärellä. Valvo lapsia veden äärellä herkeämättä.

Erityisesti rannalla pulikoivia ja leikkiviä lapsia tulee valvoa herkeämättä ja riittävän lähellä – käsivarren mitan päässä. Hukkuminen tapahtuu yleensä hiljaa ja nopeasti. Jos katse on esimerkiksi puhelimessa tai kirjassa, kohtaloksi koituva tilanne saattaa jäädä huomaamatta, muistuttaa Efimov.

Vesille suunnataan liian usein ilman päälle puettuja pelastusliivejä. Tutkimusten mukaan jopa kahdeksan kymmenestä vesiliikenteessä hukkuneesta olisi pelastunut, jos pelastusliivit olisi puettu oikein päälle ja tilanteen nähneet olisivat osanneet auttaa. 

Onnettomuustilanteessa ei liivien pukemiselle ole usein enää aikaa. Tilastojen ja tutkimusnäytön perusteella voidaan sanoa, että pelastusliivien käyttöasteen lisääntyminen olisi yksi tehokkaimmista vesiliikenteen turvallisuutta edistävistä ja erityisesti hukkumiskuolemia ehkäisevistä yksittäisistä tekijöistä. Pukekaa pelastusliivit, muistuttaa Efimov.

Lapset pelastusliiveissä jollassa

Koska onnettomuus yllättää aina, paras keino varautumiseen on huomioida turvallisuusasiat jo ennen vesille lähtemistä. Vesiturvallisuus on pitkälti asennekysymys. Efimov peräänkuuluttaa esimerkin voimaa.  

Muista, että sinä voit vaikuttaa asenteisiin esimerkin voimalla. Esimerkin voima, kun on paljon tehokkaampi kuin sanojen. Käyttäydy itse asianmukaisesti ja ohjeista tarvittaessa tuttujasi. Tärkeintä on terve järki ja selkeä arviointikyky, oikea asenne luo turvaa, sanoo Efimov.

Toukokuun hukkumiskuolemista tapahtui neljä Etelä-Suomen alueella, kaksi Itä-Suomen alueella, yksi Länsi- ja Sisä-Suomen alueella ja yksi Pohjois-Suomen alueella. Tämän vuoden hukkuneista kymmenen on miehiä, yksi nainen ja kuudessa tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa. Viime vuonna toukokuussa hukkui SUH:n ennakkotilastojen mukaan seitsemän ihmistä ja tammi-toukokuussa 17 ihmistä.

Lomakausi on vasta alkamassa ja lämpimät säät näyttävät jatkuvan. Nautitaan kauniista kesäpäivistä – veneillään, uidaan ja huomioidaan ennen kaikkea turvallisuus. SUH suosittelee kaikkien kasvattamaan tietoisuuttaan vesiturvallisuudesta. Viisaasti Vesillä -kampanjan Hukkumattomuudenlupaus on oiva tapa perehtyä aiheeseen ja samalla haastaa läheisensä mukaan vesiturvallisuustalkoisiin.

10 VINKKIÄ VESITURVALLISEN KESÄN VIETTOON

  • Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi.
  • Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.
  • Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden äärellä, käden mitan päässä.
  • Varmista ennen veteen hyppäämistä, ettei pinnan alla piile vaaraa.
  • Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti.
  • Ui rannan suuntaisesti, jotta jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan.
  • Ota aina kaveri mukaan uimaan ja saunomaan.
  • Opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan.
  • Tarkista veneesi merikelpoisuus ja että siitä löytyy oikea varustus.
  • Muista terve järki ja selkeä arviointikyky – oikea asenne luo turvaa.

LISÄTIETOJA
Aleksandr Efimov, koulutussuunnittelija, puh. 010 3407 340, aleksandr.efimov(at)suh.fi
Niko Nieminen, viestintäasiantuntija, puh. 0400 469 202, niko.nieminen(at)suh.fi