Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median välityksellä keräämien ennakkotietojen mukaan maaliskuussa hukkui 9 ihmistä. Seitsemän hukkui jäihin vajoamisen seurauksena, yksi uidessa ja yhdessä tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Kevätjäillä tapahtuu nyt vakavia onnettomuuksia päivittäin. SUH korostaa, että paksukaan jää ei välttämättä enää ole turvallista.
Vuoden 2025 alku on ollut vesiturvallisuuden näkökulmasta erittäin synkkä. Tammi–maaliskuussa hukkui yhteensä 19 ihmistä, mikä on yli kaksinkertainen määrä viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Näistä 11 tapausta liittyi suoraan jäihin vajoamiseen. Lisäksi alkuvuoden aikana on raportoitu liki 40 vakavaa viranomaistoimia vaatinutta läheltä piti -tilannetta.

Asiantuntija varoittaa: vaaratilanteita nyt poikkeuksellisen paljon
- Maaliskuu oli hälyttävän synkkä sekä hukkumisten että läheltä piti -tilanteiden suhteen, eikä huhtikuu näytä alkavan sen paremmin. Kuun ensimmäisinä päivinä on raportoitu jo kolme hukkumistapausta, sanoo SUH:n vesiturvallisuusasiantuntija Anne Hiltunen.
- Jäät muuttuivat kevätsäiden vaikutuksesta erittäin nopeasti hengenvaarallisiksi, ja kuukauden aikana raportoitiin lähes tuplasti aiempaa enemmän vaaratilanteita. Ilman nopeaa pelastautumista tai ulkopuolista apua moni näistä tilanteista olisi mitä todennäköisimmin johtanut hukkumiseen, jatkaa Hiltunen.
- Tilanne on erittäin huolestuttava, sillä jäihin hukkumisten pahin ajankohta on vasta edessä. Ennakkotilastojen mukaan huhtikuu on vuoden vaarallisin kuukausi jäihin vajoamisten osalta. Kevätjäät ovat nyt petollisen hauraita erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa, missä moni liikkuu yhä jäällä esimerkiksi pilkkimässä. Etelä-Suomessa veneitä lasketaan jo vesille ja jäät ovat paikoin kokonaan sulaneet, joten jäälle menemistä ei enää tule harkita. Kevätsäästä kannattaa nyt nauttia turvallisesti maalta käsin, kuivin jaloin, kehottaa Hiltunen.
Keväällä jää haurastuu ja puikkoontuu nopeasti, jolloin monikymmensenttinenkin jää voi pettää alta. Päältä päin ei aina näe, onko jää haurastunutta vai ei. Vielä aamulla kulkijan kestänyt jää voi jo puolen päivän aikaan olla hengenvaarallisen heikkoa.
Kevätjäät vaarallisimmillaan huhtikuussa – valtaosa hukkuneista miehiä, Itä-Suomi korostuu tilastoissa
SUH:n ennakkotilastojen mukaan jäihin vajoamisen seurauksena hukkuu Suomessa vuosittain keskimäärin 18 ihmistä. Näistä hukkuneista valtaosa (87 %) on miehiä. Eniten jäihin vajoamisia tapahtuu huhtikuussa, jolloin kevätjäät ovat heikoimmillaan. Valtaosa hukkumistapauksista sijoittuu sisävesistöihin, ja maantieteellisesti kolmannes kaikista tapauksista tapahtuu Itä-Suomessa.

SUH:n median välityksellä keräämien ennakkotietojen mukaan on tammi-maaliskuussa hukkunut 19 ihmistä, joista 11 on miehiä, kolme naisia ja viidessä tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa. 11 hukkumista on tapahtunut jäihin vajoamisen seurauksena, kaksi veteen putoamisen seurauksena, yksi uidessa ja viidessä tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Alkuvuoden hukkumiskuolemista kahdeksan tapahtui Etelä-Suomessa, seitsemän Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, kaksi Lounais-Suomessa, yksi Pohjois-Suomessa ja yksi Itä-Suomessa. Ennakkotilastojen mukaan viime vuonna tammi-maaliskuussa hukkui 9 ihmistä, joista viisi maaliskuussa.
Lisäksi veteen liittyvissä liikenneonnettomuuksissa on menehtynyt kuusi henkilöä alkuvuoden aikana. Tieliikenteessä menehtyneet tilastoidaan aina liikennekuolemiksi.
Alkanutta kevättä ja jäiden lopullista sulamista ajatellen viesti on selvä: varokaa heikkoja kevätjäitä.
Lisätietoja:
Anne Hiltunen, vesiturvallisuusasiantuntija, SUH
010 3407 333 | anne.hiltunen@suh.fi
Ajankohtaiset hukkumistilastot
Tilastoa jäihin hukkumisista
Tietoa jääturvallisuudesta (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Mitä tehdä, jos jää pettää alta (video) (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Jäistä pelastautuminen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)