Hyppää sisältöön

Heinäkuussa hukkui 16 ihmistä

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median välityksellä keräämien ennakkotilastojen mukaan heinäkuussa hukkui 16 ihmistä. Hukkuneista 12 oli miehiä, yksi nainen ja kolmessa tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa. Yhdeksän hukkumisista tapahtui uidessa, yksi hukkumista tapahtui vesiliikenteen yhteydessä, yksi tahattomasti veteen putoamisen seurauksena ja viidessä tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Suomessa on tammi-heinäkuun aikana hukkunut 58 ihmistä. Lisäksi yksi suomalaismies hukkui ulkomailla.

SUH:n ennakkotilastoihin perustuva kuva hukkumisista 1.1.-31.7.2024

Runsaasti huomiota saaneen Vantaan Kuusijärvellä tapahtuneen lasten hukkumisonnettomuuden lisäksi heinäkuussa hukkui useita uimaan tai vilvoittelemaan lähteneitä ikääntyneitä.

  • Uimataitoa on tärkeää kehittää ja ylläpitää säännöllisesti, mutta se tulee tehdä turvallisesti. Lasten osalta tämä tarkoittaa aikuisen jatkuvaa valvontaa ja läsnäoloa. Joskin myös aikuisten tulee kiinnittää huomiota uintiturvallisuuteensa ja olla tietoisia omasta uimataidostaan ja toimintakyvystään, sanoo SUH:n koulutussuunnittelija Tero Savolainen.

Viime vuosina lasten uimataito on tutkitusti Suomessa heikentynyt, mikä lisää tulevaisuudessa hukkumiskuolemien riskiä entisestään, mikäli uimataitoisten määrää ei saada nousuun.

  • On tärkeää tarjota lapselle mahdollisuuksia tutustua veteen ja opetella uimataidon ja vesiturvallisuuden alkeita jo ennen koulupolun alkua. Tässä vanhemmilla on merkittävä rooli. Toisaalta vanhemmat voivat myös vaatia kuntien päättäjiltä riittäviä resursseja opetussuunnitelman mukaiseen koulujen uinninopetukseen sekä vapaa-ajan uimakoulutoiminnan järjestämiseen, jatkaa Savolainen.

Lukuisia läheltä piti -tilanteita 

Hukkumistapausten lisäksi vesillä oli runsaasti erilaisia vaaratilanteita. Etenkin eri vesikulkuneuvoilla liikkeellä olevia pelastettiin niin kanssaihmisten kuin viranomaisten toimesta.

  • Useissa tapauksissa tilanne olisi voinut päättyä surullisesti, jos veden varaan joutunut olisi ollut tilanteessa yksin tai ilman pelastusliivejä. Näin vesistöjen pikkuhiljaa viiletessä pelastusliivien käytön tärkeys kasvaa entisestään. Jokaisen vesillä liikkujan olisi syytä pukea liivit aina vesille lähtiessään, painottaa SUH:n vesiturvallisuusasiantuntija Anne Hiltunen.

Heinäkuun hukkumiskuolemista tapahtui kuusi Länsi- ja Sisä-Suomessa, kolme lapissa, kaksi Etelä-Suomessa, kaksi Lounais-Suomessa, yksi Itä-Suomessa, yksi Pohjois-Suomessa ja yksi ulkomailla. Tämän vuoden hukkuneista 38 on miehiä, 6 naisia ja 15 tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa. Viime vuonna heinäkuussa hukkui SUH:n ennakkotilastojen mukaan 16 ihmistä ja tammi-heinäkuussa 46 ihmistä.

10 vesiturvallisuusvinkkiä

  • Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi.
  • Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.
  • Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden äärellä, käden mitan päässä.
  • Varmista ennen veteen hyppäämistä, ettei pinnan alla piile vaaraa.
  • Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti.
  • Ui rannan suuntaisesti, jotta jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan.
  • Ota aina kaveri mukaan uimaan ja saunomaan.
  • Opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan.
  • Tarkista veneesi merikelpoisuus ja että siitä löytyy oikea varustus.
  • Muista terve järki ja selkeä arviointikyky – oikea asenne luo turvaa.

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100–150 ihmistä, joista noin puolet kesäkuukausien aikana. Hukkumiset tapahtuvat useimmiten uinnin, pulikoinnin tai vedessä vilvoittelun yhteydessä. Myös tahattomat veteen putoamiset rannalta tai laiturilta, sekä vesikulkuneuvoilla, erityisesti soutuveneillä, liikkumisen yhteydessä hukkuneet nousevat esiin kesäkuukausien tilastoissa. Useimmat hukkumistapaukset tapahtuvat tutuissa vesistöissä, lähellä rantaa. Suurin osa näistä hukkumisista voitaisiin välttää oikealla turvallisuusasenteella, pelastusliivejä käyttämällä ja olemalla vesillä selvin päin.

Lisätietoja:

Tero Savolainen, uimaopetuksen koulutussuunnittelija, SUH
050 491 7444 / tero.savolainen(at)suh.fi

Anne Hiltunen, vesiturvallisuusasiantuntija, SUH
044 018 1879 / anne.hiltunen(at)suh.fi

Uimataito Suomessa
Uimataitotutkimus 2022
Lapsesta veden ystävä -kampanjasivu (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Ennakkotilastot hukkumisista 1.1.-31.7.2024
Tietoa hukkumisista Suomessa
Viisaasti Vesillä -kampanjasivu (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)