Hyppää sisältöön

Uusi askel jääturvallisuudessa – Jäälauttaharjoitus tarjoaa tärkeitä oppeja

Jääturvallisuus on aihe, joka koskettaa meitä kaikkia. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto on yhteistyössä LähiTapiolan kanssa ottanut seuraavan askeleen jääturvallisuuden parantamiseksi, kun Iisalmessa ja Kuopiossa järjestettiin pääsiäisviikolla ensimmäiset jäälauttaharjoitukset.

Tilastot herättivät

Onnettomuustutkintakeskuksen vuonna 2021 tekemässä teematutkinnassa tilastoitiin 25 hukkumista jäihin vajoamisen seurauksena. (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Tilastot paljastivat karun totuuden: suurin osa uhreista oli liikkeellä ilman asianmukaisia pelastautumisvälineitä. Erityisesti iäkkäät ja toimintakyvyltään heikentyneet henkilöt ovat suurimmassa vaarassa, sillä pelastautuminen vaatii fyysisiä ponnistuksia, jotka voivat olla ylivoimaisia ilman oikeanlaista varustusta tai tekniikkaa. Tämä korostaa entisestään koulutuksen ja varustautumisen tärkeyttä jäällä liikuttaessa.

Havaintoja ensimmäisistä jäälauttaharjoituksista

Ensimmäistä kertaa järjestetyissä jäälauttaharjoituksissa testiryhmään valittiin Iisalmen Pilkkijät ja Kuopion Reserviläiset.

Kokeilijat pääsivät turvallisesti kokeilemaan jäältä nousemista uimahalliolosuhteissa. Kokeilu tapahtui kelluvalla lautalla, joka simuloi jäätä, tarjoten osallistujille suhteellisen realistisen kokemuksen jäältä pelastautumisesta. Harjoitus sisälsi myös käytännön opetusta naskalien käytöstä, mikä on elintärkeää hädän hetkellä.

Kouluttaja Anne Hiltunen näyttää miten jäälautalle pelastaudutaan.

Ensimmäiset jäälauttaharjoitukset olivat menestys. Kelluva jäälautta tarjosi kokeilijoille haastetta, erityisesti kun päälle puki haalarin ja kengät. Lisähaastetta sai, kun uskalsi laittaa motocrosskypärän päähän, hypätä veteen ja pelastautua lautalle. Uimahallissa ihmiset osoittivat kiinnostusta ja innostusta kokeilla lauttaa senkin jälkeen, kun testiryhmä oli sen testannut.

Kuvassa Iisalmen Pilkkijät.

Jäältä pelastautuminen edellyttää liikkeiden koordinointia ja fyysistä voimaa. Jäistä pelastautumisessa tarvitaan liikkeiden hallintaa ja lihasvoimaa. Jos jää pettää useamman kerran alta, niin pelastautuminen pitää suorittaa aina uudestaan alusta asti ja tämä vaatii myös kestävyyttä.

Osallistujat kokivat harjoituksen hyödyllisenä ja valaisevana, ja monet totesivat ymmärtävänsä paremmin omia rajoituksiaan pelastautumistilanteessa. Jäälauttaharjoitus on esimerkki siitä, kuinka hyvin suunnitellut turvallisuusharjoitukset voivat parantaa yleistä turvallisuutta ja valmistautumista mahdollisiin vaaratilanteisiin. Harjoitus muistutti siitä, että oikea varustautuminen ja valmistautuminen voivat pelastaa henkiä.

Merkityksellistä yhteistyötä

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto on yhteistyössä LähiTapiolan kanssa edistänyt vesi- ja jääturvallisuutta jo vuodesta 2014 lähtien. Ilman LähiTapiolan tukea monet esitteet, verkkoympäristöt, videot sekä pelastusrenkaat ja -ämpärit olisivat jääneet toteuttamatta ja jakamatta. Onkin syytä kiittää LähiTapiolaa heidän pitkäaikaisesta tuestaan suomalaisten turvallisen vesillä ja jäällä liikkumisen edistämisessä. Jäälauttaharjoitus on toimiva uusi konsepti, jonka jatkokehittelyt ovat nyt hyvällä mallilla. Tästä kuullaan varmasti lisää jo ensi syksynä. Vesiturvallisuus on yhteinen asiamme, ja jokaisen panos on arvokas.


Lue lisää:
Jäihin hukkumiset – Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry (suh.fi)

Jäällä – Viisaasti vesillä (viisaastivesilla.fi) (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Lisätietoja

Anne Hiltunen

Vesiturvallisuusasiantuntija
010 3407 333
anne.hiltunen@suh.fi