Hyppää sisältöön

SUH vetoaa juhannuskansaan: Pidetään pelastusliivit päällä ja humalaiset rannalla

”Ihmisten mielissä elää vahvasti kuva sepalus auki soutuveneestä pudonneesta ja hukkuneesta miehestä, eikä tämä, ainakaan juhannuksena, kovin kaukana totuudesta olekaan. Valtaosa hukkuneista on alkoholin vaikutuksen alaisena. Alkoholi heikentää arviointi- ja toimintakykyä ja vaikuttaa myös uimataitoon. Meidän viestimme on, että alkoholi ja vesillä liikkuminen tai uiminen eivät sovi yhteen. Humalassa kauniista yöttömästä yöstä kannattaakin nauttia rannalla”, vetoaa SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen.

 

Pidetään huoli kaverista: Tavoitteena historiallinen 0 hukkumista

 

SUH tavoittelee tänä juhannuksena historiallista nollaa hukkumistapausta. Heinosen mukaan tavoitteeseen kyllä päästään, kun ihmisillä pysyy touhussa maalaisjärki mukana ja kavereista pidetään huolta.

”Juhannussaunaan on hyvä mennä vähintään kahdestaan ja vielä viimeisellekin pulahdukselle mennään yhdessä – silloinkin on riski liukastua tai voimat saattavat loppua kesken uinnin. Pidetään myös humalaiset kaverit rannalla, jos he eivät itse ymmärrä siellä pysyä”.

 

”Jos sinne vesille on aivan välttämättä päästävä, niin sitten pelastusliivit ehdottomasti päälle. Suurin osa veneilijöistä, jotka hukkuvat, ovat olleet liikkeellä ilman pelastusliivejä. Useimmat heistä olisivat pelastuneet, jos heillä olisi ollut liivit oikein päälle puettuna. Pidetään siis huoli itsestämme ja läheisistämme tänä juhannuksena.”

Viisaasti Vesillä –kampanjan nettisivuilta lisävinkkejä turvalliseen vesillä liikkumiseen

 

Juhannuksen aatonaattona avattavilla Viisaasti Vesillä –kampanjan nettisivuilta löytyy lisää vinkkejä turvalliseen juhannukseen ja kesänviettoon vesillä – muun muassa näppäriä vinkkejä mökkirannalle pelastusvälineiksi. Kampanjasivustolle on koottu tiivistä tietoa niin rannalla aikaansa viettäville kuin eri välinein vesillä liikkuville. Mukana on esimerkiksi ohjeet turvalliseen suppailuun tai sopivien pelastusliivien valintaan sekä runsaasti erilaisia videoita vesiturvallisuudesta.

 

”Hyvä uimataito, asianmukaiset varusteet ja oikea asenne antavat vapauden nauttia vesillä liikkumisesta turvallisesti. Viisaasti Vesillä –kampanjan tavoitteena on tarjota käytännönläheisiä ohjeita erilaisiin tilanteisiin vesillä ja tätä kautta ennaltaehkäistä tapaturmia ja hukkumiskuolemia. Kierrämme kesällä Pelastu ja pelasta –kiertueen merkeissä eri puolella Suomea, ja näytämme ihmisille kädestä pitäen, miten itsensä tai veden varaan joutuneen kaverin voi pelastaa eri välinein. Se ei loppujen lopuksi ole kovinkaan monimutkaista, pitää vaan tietää kuinka toimia”, kertoo Viisaasti Vesillä –kampanjan projektikoordinaattori Laura Sulkava.

                                                                                                                                            

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen, puh. 040 521 3282, kristiina.heinonen(at)suh.fi

Viisaasti Vesillä –projektikoordinaattori Laura Sulkava, puh. 040 588 8272, laura.sulkava(at)suh.fi

 

SUH:n tilastot juhannuksena hukkuneista

 

SUH:n ennakkotiedot hukkuneista 2016


Viisaasti Vesillä –kampanja (sivut avataan 23.6.2016): www.viisaastivesilla.fi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Viisaasti Vesillä on Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) kampanja, jonka toteutuksessa ovat mukana Suomen Meripelastusseura, Rajavartiolaitos, poliisi, sisäasiainministeriön pelastusosasto ja Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi. Kampanjaa rahoittaa Raha-automaattiyhdistys RAY. Yhteistyökumppaneina ovat Motonet, LähiTapiola ja Rautio Sports.

 

Viisaasti Vesillä -kampanjan videot ovat myös vapaasti hyödynnettävissä:


Muista käyttää vesillä liikkuessasi pelastusliivejä: https://www.youtube.com/watch?v=byP2yvBZtqQ (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Alkoholi ei kuulu vesille: https://www.youtube.com/watch?v=oMCGIH1s-6U (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Veneilyssä tulee muistaa oikeat turvavarusteet: https://www.youtube.com/watch?v=805CmhqS4yU (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Lasten kanssa rannalla – uimataito on kansalaistaito https://www.youtube.com/watch?v=dIVdra9bnF4 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)