Hyppää sisältöön

Supersankarit saunassa – kun uimataito nousi supervoimaksi

Kesäinen saunamökki, joka oli ajan saatossa kietoutunut hirsiseinien sisään tallentuneisiin tarinoihin, seisoi ylväänä järven rannalla. Saunan sydämenä toimi kiuas, jonka sisältä puhkesi tuhansia vuosia vanha tuli, lämmittäen löylyhuoneen elävänä palavan tulen lämpöön. Matti, vanha saunankävijä ja löylynlyömisen mestari, istui lauteilla suljettujen silmiensä takana, uppoutuneena saunan syvälliseen rauhaan. Hän ei aavistanut, kuinka poikkeukselliseksi tämä saunahetki vielä muodostuisi.

Kun Matti avasi silmänsä, hän tuijotti suoraan edessään seisovaan Batmaniin, joka oli tiukasti kiedottu mustaan saunaviittaansa. Vieressä löylytteli viidakon poika Mowgli, joka viuhtoi iloisesti vihtaansa, sillä aikaa kun Teräsmies, Hämähäkkimies ja Zorro yrittivät löytää parhaat paikat lauteilta.

”Hei vaan, saunavieraille!” Matti toivotti ja heitti kiukaaseen lisää löylyä, saaden supersankarit hetkeksi haukkomaan henkeään. ” Ja minä kun luulin, että tämä olisi vain tavallinen saunapäivä.”  

”Älä nyt, Matti”, Hämähäkkimies vastasi ja kipusi seinää pitkin yrittäen välttää kuumimmat löylyt, mikä sai Matin nauramaan.

Istuttuaan hetken hiljaisuudessa ja nautittuaan löylyistä, Matti päätti aloittaa keskustelun. ”Teistä jo jonkin verran tiedän, mutta kertokaas jotakin itsestänne, mitä kukaan muu ei tiedä”, hän sanoi, heittäen samalla lisää vettä kiukaalle.

Hämähäkkimies, joka tässä vaiheessa jo nojaili lauteen reunaa vasten, aloitti. ”Noh, minähän osaan puhua hämähäkkien kanssa, kuten tiedätte, mutta se, mitä ette ehkä tiedä on, että olen myös erinomainen tanssija.” Kaikki katsoivat häntä hämmästyneinä, kun hän alkoi demonstroida monimutkaista jalkatyöskentelyä lauteiden yläpuolella, roikkuen katonrajassa. ”Opin tanssimaan ennen kuin opin kävelemään!” hän lisäsi, kun kaikki purskahtivat nauruun.

Zorro, tuo salaperäinen mies mustassa, oli seuraavana. ”Ehkä ette ole tietoisia, mutta minä osaan soittaa banjoa”, hän virkkoi, ja kaikki nauroivat. ”Minulla on tapana soittaa leirinuotiolla, kun olen yksin. Se rauhoittaa mieltä.”

Teräsmies naurahti ja sanoi: ”Kaikki tietävät, että olen lähes immuuni kaikelle, mutta kukaan ei tiedä, että rakastan piirrettyjä! Etenkin Muumit ovat suosikkejani. Jokin niissä vain iskee minuun.”

Batman, tuo synkkä yölinnun ritari, näytti mietteliäältä. ”Tiesittekö, että olen salainen mestari ristikoissa? En ole koskaan kohdannut ristikkoa, jota en olisi kyennyt ratkaisemaan.”

Viimeisenä oli Mowgli, tuo viidakon kasvatti, ilmoitti: ”Minulla on salainen kyky kommunikoida eläinten kanssa, mutta en ole koskaan kertonut kellekään, että osaan myös valmistaa erinomaista banaanileipää!”

Nyt oli Matin vuoro. ”No minun supervoimani on uimataito”, hän sanoi, saaden muut purskahtamaan nauruun. ”En laske leikkiä, uimataito pelasti elämäni kerran”, hän jatkoi ja saunan tunnelma muuttui hetkessä vakavammaksi. ”Olin nuori, ehkä teidän ikäisenne, kun veneemme kaatui kalastusreissulla. Jos en olisi osannut uida, en olisi tässä nyt kertomassa tarinaa.”

Hämmästynyt hiljaisuus valtasi saunan. Sitten Batman sanoi, ”Matti, minä en ole koskaan oppinut uimaan.”

”En minäkään”, Mowgli lisäsi. ”Viidakossa, jossa kasvoin, meidän piti olla varovaisia veden äärellä.”

Yksi toisensa jälkeen, supersankarit tunnustivat saman. He, jotka olivat voittaneet arkkivihollisia ja pelastaneet maailmoja, eivät osanneet uida.

Matti katsoi heitä hämmästyneenä. ”Mutta… te olette supersankareita! Kuinka te ette osaa uida?”

Teräsmies kohautti olkiaan. ”On ollut niin paljon muuta tekemistä.”

”No, tämä on kyllä jotain”, Matti nauroi. ”Minä, tavallinen suomalainen sauna- ja uimamaisteri, osaan jotakin, mitä te ette osaa. Kuinka hullua onkaan!”

Supersankarit katselivat toisiaan ja naurahtivat. ”Näyttää siltä, että meillä on vielä paljon opittavaa”, Hämähäkkimies sanoi.

”Kyllä”, Matti nyökkäsi. ”Uimataito on perustaito, joka jokaisen tulisi osata. Se on kuin supervoima, joka voi pelastaa oman tai jonkun toisen hengen.”

Supersankarit nyökkäsivät ymmärtäväisesti. ”Olet oikeassa, Matti. Meidän pitäisi oppia uimaan”, Batman sanoi.

Lopulta, kun löylyt oli heitetty ja saunominen lopetettu, supersankarit nousivat lauteilta uusi tavoite mielessään. He olivat valmiita oppimaan uuden taidon, supervoiman, joka voisi pelastaa heidän elämänsä: uimataidon.

Ja niin, saunan ovi sulkeutui, jättäen taakseen jälleen hiljaisen, lämpöisen huoneen, joka huokui tarinoita. Mutta tämä tarina oli vasta alkanut. Oli aika supersankareiden sukeltaa uuteen seikkailuun – oppia uimaan!

Niko Nieminen
Viestintäasiantuntija
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto