Hyppää sisältöön

Uimataitoviikko 2023: sukellus kohti turvallisempaa tulevaisuutta

Valtakunnallista Uimataitoviikkoa vietetään 15.-21.5.2023. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliito (SUH) haluaa viikon aikana korostaa uimataidon merkitystä ja uimaopetuksen tärkeyttä Suomessa. Tavoitteena on inspiroida kaikenikäisiä kehittämään omaa uimataitoaan – taitoa, joka tarjoaa elämyksiä, edistää hyvinvointia ja lisää turvallisuutta.

Suomessa, jossa lukemattomat vesistöt ja loputtomat rantaviivat rikastuttavat luonnonmaisemaa, on uimataito elintärkeä taito. Se ei ainoastaan lisää turvallisuutta vesillä, vaan avaa myös portit monipuoliseen vesiliikuntaan ja elämyksiin veden äärellä.

Suomalaisten uimataito on heikentynyt

Pohjoismaisen uimataitomääritelmän mukaan henkilö on uimataitoinen, kun hän pystyy veteen pudottuaan uimaan yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta 50 metriä selällään.

Tuoreimmat tutkimukset osoittavat, että uimataito on valitettavasti heikentynyt viime vuosina. Suomessa vain 55 % kuudesluokkalaisista ja 53 % aikuisista on uimataitoisia, toteaa SUH:n koulutussuunnittelija Tero Savolainen.

Koulut ovat avainasemassa lasten uimaan oppimisessa. Niiden merkitys korostuu etenkin heikoimman uimataidon omaavilla oppilailla. Ilman koulujen uinninopetusta täysin uimataidottomien kuudesluokkalaisten määrä olisi merkittävästi nykyistä suurempi. Koulujen, huoltajien ja uimakoulujen yhteistyöllä voimme taata, että jokaiselle lapselle tarjotaan mahdollisuus oppia tämä elintärkeä taito, Savolainen jatkaa.

Uimataitoviikko tarjoaa kouluille, uimaseuroille, uimahalleille ja kunnille erinomaisen tilaisuuden järjestää tapahtumia ja tempauksia, jotka korostavat uimataidon merkitystä. Uimataidon oppiminen on investointi tulevaisuuteen, mikä antaa jokaiselle mahdollisuuden nauttia vedestä turvallisesti.

Lahjoita lapselle uimataito

Osana Uimataitoviikkoa SUH ja Hope Yhdessä ja Yhteisesti ry toteuttavat yhdessä keräyksen, jonka tuotoilla tarjotaan uimakoulupaikkoja Hope ry:n asiakasperheiden lapsille.

Lahjoita lapselle uimataito -keräyksen avulla haluamme mahdollistaa uimaopetuksen mahdollisimman monelle lapselle. Yhteistyön avulla pystymme tarjoamaan uimakoulupaikkoja vähävaraisten perheiden lapsille ympäri maata, sanoo Savolainen.

Savolainen myös rohkaisee kaikkia käymään uimassa ja käymään avointa keskustelua uimataidosta perheenjäsenten, lasten, ystävien, työtovereiden ja myös kuntapäättäjien kanssa.

Jakakaa kokemuksianne ja vinkkejänne siitä, miten uimataitoa voi kehittää ja ylläpitää. Kuntien päättäjiltä kannattaa kysyä, että miten meidän kunnassamme lapset osaavat uida ja onko koulujen uinninopetukseen osoitettu riittävät resurssit. Parhaimmillaan hyvin toteutettu uinninopetus voi olla kunnalle vetovoimatekijä ja sitä kannattaa rohkeasti mainostaa.

SUH kannustaa kaikkia opettelemaan uimaan tai kehittämään jo olemassa olevaa uimataitoaan. Yhdessä voimme juhlistaa uimataitoa ja nauttia vesistöjen tarjoamista mahdollisuuksista turvallisesti. Uimataitoviikko 2023 on täällä – liity mukaan tähän tärkeään kampanjaan ja auta nostamaan uimataito ansaitsemalleen jalustalle.

Lisätietoja:
Tero Savolainen, koulutussuunnittelija, 010 3407 335, tero.savolainen@suh.fi