Ihosairautta sairastavia on paljon. Jokaisen lähipiiristä löytyy varmasti joku, jolla on ihotauti. Sairastat ehkä itse jotain ihosairautta tai sitten tunnet jonkun, jolla on jokin iho-oireita aiheuttava sairaus.
Ihosairauksia tunnetaan yli kolmetuhatta. Osan tunnistat varmasti nimeltä ja osasta et ole ehkä kuullutkaan koskaan. Ihosairaudet ovat yleisiä: esimerkiksi atooppista ihottumaa sairastaa jossain vaiheessa elämäänsä melkein kolmannes aikuisista, psoriasista sairastaa noin 100 000 suomalaista, urtikariaoireita on joskus jopa joka viidennellä ja nuorista jopa yhdeksällä kymmenestä on murrosiässä aknea. Harva meistä onnistuu elämään elämäänsä niin, ettei ikinä olisi mitään ihoon liittyvää hankaluutta. Voikin sanoa, että ne koskettavat lähes jokaista jossain vaiheessa elämää.
Ihotautien vakavuusaste vaihtelee. Osa kuuluu siihen porukkaan, jolla sairaus oireilee vain vähän tai kestää hyvin lyhyen aikaa, ehkä paraneekin ilman hoitoa. Osalla sairaus taas on pitkäaikainen, seuraa mukana koko elämän ajan ja vaatii päivittäin hoitoa.
Oletko koskaan miettinyt, miten paljon ihosairaus voi vaikuttaa elämään? Kaikille ihotautia sairastaville sairaus ei ole vain kosmeettinen haitta, joka vaivaa vain hetken. Sairaus voi aiheuttaa pitkään jatkuvia tai kausittaisia hankalia oireita, kipua ja estää normaalia elämää.
Pelkän ulkonäön perusteella et pysty arvailemaan, miten paljon ihosairaus vaikuttaa arkeen ja elämään. Tutkimusten mukaan ihosairauksilla voikin olla merkittäviä vaikutuksia sekä yksilön fyysiseen, sosiaaliseen ja psyykkiseen hyvinvointiin että minäkuvaan ja itsetuntoon.
Totta vai tarua – väitteitä ihosairauksista ja uimahallikäynneistä
Ihon sairaudet ovat monelle sairastavalle kurjia kumppaneita. Näkyviä oireita voi olla hankala piilottaa muilta vaatteillakaan, puhumattakaan sitten uimahalliolosuhteista, joissa ollaan ilkosen alasti. Ihon oireet ovat sauna- ja pesutiloissa muiden katseille alttiina.
Kaikille ei ole helppoa olla uima-asussa tai kokonaan ilman vaatteita toisten edessä, vaikka me suomalaiset pidämmekin alastomuutta luonnollisena ja saunakulttuurin myötä moni kasvaa siihen luontevasti. Normista poikkeava ulkonäkö tekee ihmisen herkäksi vuorovaikutustilanteissa.
Tuijotus, kommentointi ja hyvää tarkoittavat mutta tunkeilevat neuvot ahdistavat, erityisesti jos niitä kuulee usein ja pyytämättä. Kanssauimarien tietämys ihosairauksista voi olla myös puutteellista tai perustua vanhentuneeseen tietoon. Ihosairautta sairastava voi kokea uimareissut raskaiksi, jos joutuu jatkuvasti oikomaan virheellisiä väittämiä tai vääriä hoito-ohjeita.
Tästä syystä kokosimme muutamia usein esille nousseita väittämiä ihosairauksista. Puretaan yhdessä ihosairauksiin ja uimahalliolosuhteisiin liittyviä myyttejä!
Ihosairaus ei estä uimista.
Totta. Vain hyvin harva ihosairaus estää uimisen tai uimahalleissa käymisen täysin. Suurin osa voi käydä uimassa, vaikka ihossa olisikin näkyviä merkkejä ihosairaudesta. Sairastava usein itse tietää parhaiten, koska iho kestää uimareissun ja koska uiminen on hyvä laittaa tauolle.
Tauotus on aiheellista silloin, kun ihossa on jokin sellainen tarttuva infektio, joka voisi levitä muihin uimareihin. Märkivä tai vertavuotava haava on hyvä saada hoidettua kuntoon ennen uimaan tuloa, samoin oireileva märkärupi tai esimerkiksi akuutissa vaiheessa oleva vyöruusu. Uimaan voi tulla, kun hoito alkaa tehota eikä tartuntavaaraa enää ole.
Kaikki ihosairaudet eivät ole tarttuvia.
Totta. Iso osa ihosairauksista ei tartu. Tarttuvat ihosairaudet ovat tyypillisesti esimerkiksi ihon pinnallisia tulehduksia kuten märkärupi tai haavaan pesiytymään päässyt tulehdus. Usein tällaisia sairauksia sairastavat saavat hoito-ohjeet lääkäriltä ja tietävät itse, milloin voivat palata uimaharrastuksen pariin.
Kenenkään ei tarvitse pelätä, että uimahallireissulta saisi matkaan esimerkiksi urtikarian, atooppisen ihottuman tai psoriasiksen, vaikka samassa altaassa olisikin näitä sairauksia sairastava. Myöskään hiusten lähtöä aiheuttava alopecia ei tartu.
Vaikka ihosairauden oireet voivat olla näkyviä ja aiheuttaa kanssaihmisissä hämmennystä, se ei tarkoita, että sairaus olisi tarttuva tai uimareissu tekisi sairastavan iholle pahaa. Moni ihotautia sairastava hyötyy uimisesta. Sama pätee monia muita tarttumattomia sairauksia sairastaviin, eikä heidän kohdallaan kukaan ulkopuolinen pelkää saavansa verenpainetautia tai diabetesta uimareissulla. Ei siis anneta toisten iho-oireidenkaan häiritä ja annetaan kaikkien nauttia vesiliikunnasta ilman ylimääräistä huomiota.
Uiminen kuivattaa ihoa ja on haitallista ihotautia sairastavan iholle
Tarua. Aiemmin ajateltiin, että peseytyminen ja uiminen kuivattavat ihoa entisestään ja niitä neuvottiin välttämään. Tämä on todettu vanhentuneeksi tiedoksi. Joskus uima-allaskemikaalit voivat ärsyttää kuivaa ja herkkää ihoa, mutta ihon huuhtelu ja säännöllinen rasvaus uinnin jälkeen pitävät yleensä ärsytysoireet kurissa.
Vedessä iho imee itseensä kosteutta, ja ihon rypistyminen on merkki siitä, että iho on saanut itseensä kosteutusta. Moni kuivaihoinen atooppista ihottumaa sairastava hyötyykin uimisesta, kunhan vain muistaa lukita ihon imemän kosteuden uinnin jälkeen kosteusvoiteen avulla ihoon. Älä siis ihmettele, jos pukuhuoneen puolella törmäät uintireissun jälkeen itseään innokkaasti rasvailevaan onnelliseen uimariin.
Kloori on haitallista kaikille ihosairauksille.
Totta ja tarua. Kloori isoissa määrin voi ärsyttää kenen tahansa ihoa. Siksi esimerkiksi puhdistusaineena käytetyn kloorin kanssa on jokaisen syytä olla varovainen. Uimahalliolosuhteissa altaan veden puhdistamiseen käytettyjä kloorimääriä seurataan, eivätkä määrät ole enää puhdistustekniikan kehittymisen myötä niin suuria, että ne aiheuttaisivat erityisen paljon ihoärsytystä edes herkkäihoisille.
Erittäin herkkäihoiset voivat kokea klooriveden aiheuttavan oireita, erityisesti jos uimahallikäyntejä on viikossa useampia, mutta suurin osa ihotautia sairastavista voi uida kloorilla puhdistetussa uimahallivedessä ongelmitta. Mahdollinen ihoärsytyskin on usein hetkellistä ja helpottaa pesun ja rasvauksen myötä.
Uimahalliin saa tulla, vaikka ihossa olisi näkyvissä ihosairauden jälkiä.
Totta. Ihosairauden oireet voivat näkyä pitkään iholla ja osalla jäljet ovat pysyviä. Ihottumat, arvet, värimuutokset tai muut ihosairauden jäljet eivät estä uimahallireissuja. Monesti ihotautia sairastava on itse paras arvioimaan, koska uimahallikäynti on ihon kannalta mahdollista.
Hiukseton tai karvaton uimari sairastaa aina syöpää.
Tarua. Alopecia on hiusten lähtöä aiheuttava sairaus, joka voi vakavammassa muodossa aiheuttaa kaikkien hiusten ja jopa koko kehon karvojen lähdön. Uimahallissa peruukin käyttö ei onnistu, joten moni alopeciaa sairastava kuulee kommentteja tai ihmettelyä ulkomuodostaan. Hiuksettomuus yhdistetään usein myös syöpään, joten alopeciaa sairastava joutuu useinkin vastailemaan mahdollisesti kiusallisiin omaa terveyttä koskeviin uteluihin.
Alopeciaan sairastuminen on monelle kova pala ja hiusten menetys voi olla raskas henkinen taakka kannettavaksi. Hyvääkin tarkoittava utelu voi repiä henkiset haavat auki. Suhtaudutaan siis toistemme erilaisiin ulkomuotoihin rikkautena eikä tehdä oletuksia toisista vain ulkonäön perusteella.
Aina saa antaa vinkkejä tai neuvoja ihonhoitoon liittyen, myös uimahallissa!
Tarua. Uimahallissa moni voi liikkua, rentoutua, tavata ystäviä ja myös unohtaa sairauden. Harva haluaa uimahallireissulla leimautua jonkun sairauden käveleväksi ilmentymäksi. Moni ihotautia sairastava joutuu kuitenkin sairauden näkyvyyden vuoksi kuuntelemaan hyvääkin tarkoittavia neuvoja ja vinkkejä, myös silloin, kun itse haluaisi vain unohtaa sairauden olemassaolon.
Tuijottaminenkaan ei ole mukavaa. Toisaalta moni ihosairautta sairastava kertoo mielellään sairaudestaan, jos siitä kysytään asiallisesti. Ratkaisevaa on se, miten kysytään, katsotaan ja kommunikoidaan.
Ei kannata kuitenkaan suuttua, jos ihosairautta sairastava ei jaksa keskustella sairaudestaan. Ihosairaus vaatii usein säännöllistä ja aikaa vievää hoitoa, ja jokainen sairastava kaipaa joskus lomaa myös itsensä hoidosta, esimerkiksi juuri uimahallireissun ajaksi.
Rikkinäistä ihoa voi suojata uimahallireissun ajaksi.
Totta. Haavan- ja ihonhoitotuotteet ovat kehittyneet valtavasti ja erilaisia apuvälineitä ja tuotteita on olemassa myös rikkinäiselle iholle. Uimahallireissuja ei siis tarvitse välttämättä laittaa tauolle, jos ihossa on vaikka kuivuuden aiheuttama yksittäinen haavauma, tai ihottuma-alue on kutinan vuoksi raavittu verille.
Ulkopuolinen ei välttämättä edes huomaa, jos ihorikon tai haavan päällä on ohut, läpinäkyvä mutta ihoa suojaava haavanhoitotuote. Jos omien ihorikkojen tai haava-alueiden suojaaminen mietityttää, kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen. Esimerkiksi apteekista tai terveysaseman haavanhoitajalta voi saada vinkkejä keinoihon tai haavakalvon käyttöön. Hyvien tuotteiden avulla uimareissu usein onnistuu, vaikka ihossa olisi kohtia, jotka tarvitsevat suojausta.
Käyttöoikeusmerkkin voi saada vaikean ihosairauden perusteella.
Totta. Käyttöoikeusmerkki voidaan myöntää terveydellisin perustein, ja esimerkiksi vaikean ihosairauden voidaan katsoa oikeuttavan käyttöoikeusmerkin käyttöön. Käyttöoikeusmerkki tarkoittaa, että voit käyttää uima-asua sauna- ja pesutiloissa. Se kertoo, että käyttäjällä on perusteltu syy uima-asun käytölle.
Annetaan iho- ja kehorauha kaikille uimahallikävijöille!
Uimahallit ovat suosittuja paikkoja, onhan vesiliikunta monelle sopiva liikuntamuoto. Vesi tekee meille hyvää, on lempeä nivelille ja tarjoaa mahdollisuuksia monenlaiseen liikuntaan. Vesi on ystävä, jos siihen pääsee tutustumaan rohkeasti ja ennakkoluulottomasti.
Jos uimahallissa käynnistä tulee paha mieli, myös uimisesta voi muodostua peikko – asia, joka ei kuulu minulle tai jota pitää vältellä. Ihorauhaa rikkomalla voidaan rikkoa myös mahdollisuus uimataitoon tai mukavaan harrastamiseen.
Allergia-, iho- ja astmaliitto ja Psoriasisliitto edistävät ihorauhaa loka-marraskuun vaihteessa, kun vietetään Maailman psoriasispäivää ja Ihoviikkoa. Haluamme, että jokainen ihotautia tai nivelpsoriasista sairastava voi käydä missä tahansa Suomen uimahallissa turvallisin mielin, ilman että tarvitsee pelätä, että joku tuijottaa, kommentoi tai tuputtaa neuvoja tai vinkkejä sairauden hoitoon. Annetaanhan kaikille mahdollisuus turvallisiin ja nautinnollisiin uimahallikäynteihin!
Lisätietoja:
Maailman psoriasispäivä 29.10.2024
Ihoviikko 4.-10.11.2024 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Katariina Ijäs, Allergia-, iho- ja astma-asiantuntija, Allergia-, Iho- ja astmaliitto, +35840 188 1540, katariina.ijas@allergia.fi