Hyppää sisältöön

Vauvauintia pohjoisessa

Olin asunut Saariselällä jo kymmenisen vuotta, kun täällä asuvat perheenäidit saivat tietää, että käyn edelleen ohjaamassa vauva- ja perheuintia synnyinseudullani Lappeenrannassa, jota olin siellä tehnyt vuodesta 1998. He pyysivät, että aloittaisin toiminnan pohjoisessa, Inarin kunnassa. Mietin olisiko täällä riittävästi lapsia siihen?

Työskentelin Holiday Club Saariselän kylpyläpäällikkönä ja siinä isoa allasta katsoessani ajattelin, että puitteiltaan tässähän olisi kaikki kohdallaan. Altaan syvyys 0-165 cm – siis sopiva kaikkiin ikävaiheisiin. Kun paikkakunnalta löytyi toinenkin vauva- ja perheuinnin ohjaajakoulutuksen käynyt ohjaaja, aloin selvittämään käytännön asioita. Lupa-asioita järjestellessäni oli huhu vauvauinnin aloituksesta kiirinyt ja sain useita kyselyjä siitä, pitikö tämä tieto paikkansa. Yksi kyselijöistä kertoi, että ilman tätä he olisivat lähteneet vauvauintiin Rovaniemelle. Matkaa heille olisi kertynyt 300 km suuntaansa. Nyt olin vakuuttunut, ettei pitkät välimatkat olisi täällä este.

Vuosien varrella kauimmaiset uimarit ovat tulleet 200 km päästä, mutta valtaosa osallistujista kulkee Saariselältä, Vuotsosta (40 km), Ivalosta (30 km) ja Inarista (70 km). Matka itsessään ei ole ollut este, mutta runsaat lumisateet tai kovat pakkaset ovat voineet pakottaa perheet jäämään kotiin. Pitkämatkalaisten kanssa on soviteltu uintiaika siten, että he tulevat mahdollisimman myöhään, vaikka lapsen iän mukaan kuuluisivatkin aikaisempaan ryhmään.

Vauvauinti alkoi Inarin kansalaisopiston kurssina Holiday Club Saariselän kylpylässä vuonna 2009. Kurssin kesto oli kymmenen kertaa syksyllä ja kymmenen kertaa keväällä. Kauden keston määritteli se, että kansalaisopiston kausi alkoi syyskuun lopulla ja Saariselällä vallitsevan joulusesongin vuoksi meidän oli päätettävä uinnit marraskuun loppuun mennessä. Kevätsesonkia määritteli joulusesongin rauhoittuminen ja alkukesästä oleva kylpylän huoltotauko. Joulutauko ei ollut pitkä, noin kolme viikkoa, mutta kesätauko venyi lähes viideksi kuukaudeksi.

Aloitimme kahdella, 30 minuutin, vauva- ja perheuinnin ryhmällä. Kauden alussa saimme 4–5 uutta uimaria, ryhmäkoon ollessa 7–10 perhettä/ryhmä. Muutama vuosi sujui hyvin näin, mutta sitten uusia vauvoja ei tullutkaan samaan tahtiin. Meidän oli mukauduttava uuteen tilanteeseen säilyttääksemme ryhmämme, sillä kansalaisopisto vaati seitsemää osallistujaa, jotta ryhmä toteutui. Mukana olleet perheet olivat innokkaita jatkamaan, joten muokkasimme ryhmiä vastaamaan osallistuvien ikää. Jonkin aikaa meillä uitiin lähinnä sisarusuintia 3–6-vuotiaiden kanssa, joiden joukossa oli muutama vauvauimari.

Kun elettiin aikaa eteenpäin, vauvoja tuli taas lisää ja jälleen heille tarvittiin oma ryhmä. Jaettiin porukka lasten iän mukaan ryhmiin, joista ensimmäisessä uivat alle 1,5-vuotiaat ja toisessa vauvauimarit + heidän alle kouluikäiset sisarukset. Samalla pidensimme jälkimmäisen ryhmän kestoa 45 minuuttiin.

Itse kävin katsomassa työelämää välillä Holiday Clubin ulkopuolella ja kun palasin kylpyläpäällikön tehtäviin vuonna 2019. Minua pyydettiin tuomaan vauva- ja perheuinti mukanani kylpylän toiminnaksi. Lupasin tämän ehdolla, että saan kouluttaa lisää ohjaajia, sillä tässä vaiheessa olin itse ainoana. Työnantajani suostui tähän. Niinpä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton kouluttaja kävi kouluttamassa uusia ohjaajia ensin uimaopettajiksi ja siitä vauva- ja perheuinninohjaajiksi. Heitä valmistui kaikkiaan viisi.

Ohjaajaresurssien kasvettua pystyimme laajentamaan myös tarjontaa. Nykyisin Holiday Club Saariselän kylpylässä järjestetään vauvauintia kahden ryhmän verran, perheuintiryhmä ja nuorten uintikerho. Kaikissa ryhmissä on osallistujia runsaasti.  Holiday Clubin alaisuuteen siirryttyä pystyimme venyttämään myös kauden pituutta syyskuun alusta huhtikuun loppuun. Näiden uusien tuulien myötä innostuin itsekin viemään 23 vuoden kokemustani eteenpäin ja lähdin kouluttautumaan SUH:n vauva- ja perheuinninohjaajien kouluttajaksi.

Vauvauinti etenee ja altaassa toimimme kuten muissakin turvallisissa vauvauintipaikoissa. Oman mausteensa ryhmiimme tuo lasten eri-ikäisyys. Samassa ryhmässä voi uida kolmen kuukauden ikäinen ja yli vuoden vanha lapsi. Painotammekin sitä, että jokainen etenee uinnissa omassa tahdissaan. Vierustoverin tekemisistä ei oteta omin päin mallia. Tavoitteena on antaa perheille mahdollisimman paljon eväitä omatoimiseen uimiseen. Ei pelkästään sukeltamiseen, vaikka kevätkaudella pyrimmekin siihen, että perheet pystyisivät ylläpitämään sukellustaitoa myös kesätauon ajan.

Kuvassa Niillas-poika on lähdössä kotimatkalle. Perheen tulee lähteä kotoa Lemmenjoelta viimeistään klo 8.00, jotta ehtivät altaaseen klo 10. Perheuinti on viikon kohokohta, joten montaa kertaa ei jää välistä. Matkaa heille kertyy 115km/suunta eli yhteensä 230km.

Annamme myös lomalaisille mahdollisuuden tulla uimaan kanssamme. (Tämä tosin jouduttiin keskeyttämään koronan vuoksi) Osa vierailijoista käy säännöllisesti vauva- ja perheuinnissa omalla paikkakunnallaan, osa tulee meille ensi kertaa kokeilemaan. Vaikka vauvat uivat ryhmässä, on se silti yksilölaji, jonka aloitus määräytyy vauvan iän mukaan ja eteneminen tapahtuu lapsen kehityksen tahdissa. Yhdellä kerralla ei opeteta ketään sukeltamaan, mutta yhden uintikerran aikana voi oppia monta muuta hyödyllistä asiaa, jotka lisäävät koko perheen viihtymistä vedessä. Tärkeintä on, että lapsen kanssa liikuttaisiin ja lapsen annettaisiin liikkua myös itsenäisesti.

Pohjoisessa uimataito ei ole ihan niin itsestään selvyys kuin se on Etelä-Suomessa. Vaikka täälläkin on vesistöjä, joissa voi uida, on vesi valtaosan vuodesta kylmää eikä samalla tavalla sovellu rantauimakoulujen pitoon kuin etelässä. Uimahalleja ja kylpylöitä on harvemmassa ja etäisyydet pitkiä. Uimaan ei mennä tuosta vaan. Hyvää uimataitoa tarvitaan kuitenkin.

Vauvauinti ei ole uimakoulu, mutta se tekee lapsesta veden ystävän ja auttaa lasta hahmottamaan oman kehon asennon vedessä. Tämä auttaa paljon, kun lapsi alkaa myöhemmin opetella uimaan. Myös vanhempien varmuus ja kekseliäisyys kasvavat, kun vedessä touhutaan lapsen kanssa sekä ohjatusti, että itsenäisesti. Kokeilemme ryhmissämme myös erilaisia vesiturvallisuusasioita, kuten pelastusliiveissä uintia. On tärkeää, että tällaisetkin asiat tulisivat tutuiksi jo pienenä.

Kirjoittaja
SUH:n kouluttaja Jatta Kinnunen