Hyppää sisältöön

Veneilykausi käynnistyi traagisesti – tarkista veneesi kunto ja kertaa vesillä liikkumisen säännöt

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median välityksellä keräämien ennakkotietojen mukaan huhtikuussa hukkui 3 ihmistä. Toukokuussa on raportoitu kolme vesiliikenteen yhteydessä tapahtunutta hukkumista. Veneilyverkoston turvallisuusviestinnän ryhmään kuuluvat järjestöt ja viranomaiset muistuttavat, että ennen kauden ensimmäistä veneretkeä tulee tarkistaa veneen kunto ja kerrata vesillä liikkumisen säännöt.

Ennen veneilykauden aloitusta on syytä käyttää riittävästi aikaa veneen huoltamiseen ja käydä läpi veneen turvallisuusvälineet.

  • Moni alkukauden pelastustehtävä johtuu veneiden teknisistä vioista, jotka olisi voinut välttää tarkistamalla veneen kunto ennen vesille lähtöä. Suurin osa alkukauden meripelastustehtävistä aiheutuu juuri veneiden teknisistä vioista, joista yleisin johtuu polttoainetankkien epäpuhtauksista. Tämä johtaa polttoainesuodattimen tukkeutumiseen ja matkan katkeamiseen, kertaa Suomen Meripelastusseuran valmius- ja turvallisuuspäällikkö Marko Stenberg.
  • Teknisten lähtötarkastusten tekeminen aina ennen lähtöä on tehokas tapa ehkäistä venematkan katkeaminen sekä tilanteen mahdollinen kehittyminen onnettomuudeksi, jatkaa stenberg.

Veneen tärkein turvallisuustekijä on veneilijä itse. On jokaisen veneilijän omalla vastuulla varmistaa, että tiedot ja taidot ovat ajan tasalla. Tietoa ja koulutusta on saatavilla useista lähteistä.

  • Kaikkien vesillä liikkujien on hyvä kerrata vesiliikenteen säännöt ennen veneilykauden alkua.  Tarvittaessa on syytä hankkia lisäkoulutusta, muistuttaa Traficomin Kimmo Patrakka.

Keväällä on myös tärkeä muistaa, että vaikka aurinko jo lämmittääkin, ovat vedet vielä pitkään kylmiä ja hypotermian riski on todellinen.

  • Veden varaan joutuminen ilman asianmukaisia varusteita voi olla kohtalokasta hyvinkin nopeasti. Etenkin, jos liikkuu paljon vesillä, kannattaa investoida kuivapukuun ja pelastusliivit tulee pukea päälle kaikille veneessä oleville, sanoo SUH:n vesiturvallisuusasiantuntija Anne Hiltunen.
SUH:n ennakkotilastoihin perustuva kuva.

SUH:n median välityksellä keräämien ennakkotietojen mukaan vuoden 2024 aikana on hukkunut 12 ihmistä. Näistä yhdeksän on miehiä, yksi nainen ja yhdessä tapauksessa sukupuoli ei ole selvillä. Hukkumiskuolemista yhdeksän on tapahtunut jäihin vajoamisen seurauksena ja kolmessa tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Länsi- ja Sisä-Suomen alueella on tapahtunut neljä hukkumista, Etelä-Suomessa kaksi, Lounais-Suomessa kaksi, Itä-Suomessa kaksi ja Pohjois-Suomessa kaksi.

Viime vuoden tammi-huhtikuun ennakkotilastojen mukaan hukkuneita oli yhdeksän, joista neljä hukkumista tapahtui huhtikuussa.

Vaaratilanne voi sattua kenelle tahansa, myös itselle. Onnettomuus yllättää aina, joten paras keino varautumiseen on huomioida turvallisuusasiat jo vesille lähtemistä. 

Hätätilanteessa

Hätätilanteessa soita merialueella 0294 1000 ja sisävesillä 112. Kiireettömissä ongelmatilanteissa auttaa Trossi-palvelunumero 0800 30 22 30. Numero palvelee 1.5.–31.10. ympäri vuorokauden. Apuun tulee lähin ja tarkoituksenmukaisin pelastusyksikkö.

Keväthuollon tarkastuslista ennen veneilykauden starttia

  • Veneen runko ja rakenteet (mm. peräsin, potkuri, anodit, läpiviennit, hanat, letkut ja kiristimet). Tarkista purjeveneessä myös takila
  • Moottori (mm. öljyt, suodattimet, nesteet, mahdolliset vuodot, letkujen kunto sekä hallintalaitteiden toiminta)
  • Tarkista akkujen lataus
  • Sähköt, elektroniikka ja viestintävälineet
  • Paperiset ja elektroniset kartat
  • Venevarusteet (mm. köydet, ankkurointivarustus, pilssipumput)
  • Merenkulkuvarusteet (mm. kulkuvalot)
  • Turvallisuusvälineet (pelastusliivit, pelastusrenkaat/-liinat, sammuttimet ja palovaroittimet, hätämerkinantovälineet)
  •  Ensiaputarvikkeet.

Pelastusliivipäivää vietetään 25.5.2024

Pelastusliivien merkitys on kiistaton. Kahdeksan kymmenestä vesiliikenteessä hukkuneesta olisi pelastunut, jos heillä olisi ollut päällään oikein puetut pelastusliivit ja paikalla olleet olisivat osanneet auttaa. Veneilyverkosto kampanjoi pelastusliivien tärkeydestä Pelastusliivipäivänä 25.5.2024. Lisätietoja löytyy osoitteesta: www.viisaastivesilla.fi/pelastusliivipaiva (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.).


Lisätietoja:
Anne Hiltunen
, SUH:n vesiturvallisuusasiantuntija, puh. 050 566 0145, anne.hiltunen(at)suh.fi
Marko Stenberg, Meripelastusseuran valmius- ja turvallisuuspäällikkö, puh. 040 536 5661, marko.stenberg(at)meripelastus.fi
Kimmo Patrakka, Traficomin johtava asiantuntija, puh. 029 534 6450, kimmo.patrakka(at)traficom.fi


Oheistusta vesillä liikkujille:
Veneilijän tekniset lähtötarkistukset (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Veneilytaito.fi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Viisaasti Vesillä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Näin toimit ennen merelle lähtöä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)


Traficomin koordinoima veneilyverkosto toimii venealan ja viranomaisten välisenä yhteistyöelimenä ja keskustelufoorumina, jossa on edustettuna yli 30 organisaatiota.


Lisätietoja

Anne Hiltunen

Vesiturvallisuusasiantuntija
010 3407 333
anne.hiltunen@suh.fi