Hyppää sisältöön

Vesitreenistä buustia arjen tekemiseen

Vesitreenillä tarkoitetaan kaikkea vedessä tapahtuvaa liikkumista yksin tai ryhmässä. Jollekin se on hyppimistä, pomppimista tai juoksua, toisille taas voimistelua, venyttelyä ja rentoutusta. Ryhmässä vesitreenaaminen on todella suosittua ja se soveltuu lähes jokaiselle. Ohjatusta vesitreeniryhmästä moni saa tsemppiä tekemiseen ja musiikista rytmiä suorituksiin. Jos et tarvitse ryhmää ympärillesi, hoituu vesitreenailu itsekseenkin altaalla. Liikepankkeina monessa hallissa on nykyään virtuaalisia vesiliikuntalaitteita, joista voi napata vinkkejä vesitreeniin.

“Olen vesijumpannut noin 10 vuotta. Vesijumppa on hyvää vastapainoa fyysisesti raskaalle karjanhoitotyölle. Yksin ei oikein tule lähdettyä jumppailemaan, mutta ryhmään on aina kiva tulla ja siellä tapaa tuttuja. Vedessä liikkumisesta tulee hyvä, lämmin olo, pää alkaa toimia ja erityisesti niska-hartiaseutu tuntuu vetreämmältä jumpan jälkeen. Lempiliikkeeni vesitreenissä on sammakkohyppy ja kilpailen siinä mieheni kanssa, että kumpi hyppii nopeammin. Olen saanut houkuteltua hänet mukaan vesijumppaan.” – Nainen, 50v, maatalousyrittäjä.

Ohjaaja ja ryhmä saavat liikkumaan

Vedessä voi liikkua monipuolisesti ja erilaisia vesitreenitapoja on paljon. Uimahalleissa ohjatuista vesitreeniryhmistä pääsee usein valitsemaan itselle mieluisan lukuisten eri tyylien ja vesijumppa- muotojen joukosta.  Se voi olla perinteinen vesijumppa, vesijuoksuryhmä, syvän veden treeni, vesirentoutus lämpimässä vedessä tai vaikkapa railakas vesiaerobic. Jokainen vesitreeniohjaaja ohjaa tyylillään ja sekin lisää vaihtelua tarjontaan sekä itse harjoitteluun altaassa. Jos tarvitset vesiliikunnassa jotakin erityishuomiota, löytyy uimahallin valikoimasta usein omia ryhmiä erityisryhmille ja ikääntyville. Tutustuhan ihmeessä oman uimahallisi tarjontaan!

“Vesi on aina ollut elementtini ja kun hypyt jumppasalissa eivät enää tuntuneet onnistuvan, siirryin veteen jumppailemaan. Olen vesijumppailut noin 10 vuotta. Tykkään jumpata sekä yksin että ohjatusti ryhmässä, sekä matalassa että syvässä vedessä. Parasta vesitreenissä on monipuolisuus: koko keho saa liikettä, liikkuvuus lisääntyy ja venyteltyä ei tulisi yksin. Siitä tulee kokonaisvaltaisesti hyvä olo ja mieli. Tykkään haastavista liikkeistä: mitä rankempi liike, sen parempi. ” Nainen, 55v, maatalousyrittäjä, keittäjä.

”Ryhmäohjaus tuntuu mielestäni hyvältä ja sopii ainakin itselleni, vaihtamalla eri ohjaajien jumppiin saa vähän vaihtelua niihin. Parasta vesitreenissä on fiilis sen jälkeen. Vesi kannattelee kehoa ja itse pystyy määrittelemään veden vastuksen liikkeitä tekemällä. Vesitreeni tuo itselleni ainakin hyvän mielen ja fiiliksen, nälän sen jälkeen.” Nainen, 44v, elintarviketyöntekijä / pakkaaja.

Vesitreeniä omalla tyylillä!

Jos maalla tehtävät jumppaliikkeet alkavat tuntua vaikeilta, voi vedessä vastaavaa liikettä tehdä turvallisesti. Vesi tukee ja helpottaa liikkeiden suorittamista, mutta tuo samalla myös vastavuoroisen tehon liikkeisiin. Vesitreeni onnistuu, vaikka uimataitosi ei olisikaan kovin hyvä. Tällöin kannattaa valita ryhmä, jossa harjoitellaan sellaisessa syvyydessä, jossa saat jalat pohjaan. Jokainen jumppaaja voi itse määritellä tehon liikkeilleen, sopiva rasitustaso on yksilöllinen. Vedessä omaa harjoittelutehoa voi tarkkailla helpoin kysymyksin: Miltä tuntuu? Onko kylmä? Pystynkö puhumaan? Nykyään vedessä voi mitata liikkumisen tehoa myös erilaisilla sykemittareilla.

”Jumppaan ryhmässä jalat pohjassa ohjatusti. Omatoimisesti en saisi aikaiseksi, hyvässä seurassa säännöllisesti tulee mentyä. Samalla lapset pääsevät uimaan kavereiden kanssa. Vesitreenissä parasta on veden lempeys ja se, että liikkeen tekee aina itselle sopivasti: veden vastus on olemassa joka tapauksessa ja toisaalta liikaa itseään ”repien” ei oikein edes pysty tekemään. Tykkään rauhallisista liikkeistä, joissa pystyy keskittymään liikkeen tekemiseen kunnolla ja tehokkaasti.” – Nainen, 41v, psykologi.

Vesitreeni on monipuolista ja tehokasta

Vesitreenillä kasvatetaan yleis- ja lihaskuntoa sekä liikkuvuutta. Vesitreeni on myös tehokasta tasapainoharjoittelua. Vesitreeni auttaa painonhallintaan ja sillä on positiivisia vaikutuksia lihaskipuihin ja -jännityksiin. Monelle vesitreenaajalle tärkeä osa harrastusta on olo, mikä tulee vesitreenin jälkeen. Terveysvaikutusten lisäksi vesitreenistä saadut hyvän mielen vaikutukset ovat mittaamattoman arvokkaita.

”Jumpan jälkeen on todella ihana olo. Hartiat, lavat ja niska joutuu työssäni kovalle koetukselle, vesijumpassa tehdään paljon yläkroppaan liikkeitä ja saan hyvää vastapainoa työasennolleni, joka on eteenpäin nojaava, eikä pää särje, koska veri alkaa kropassa kiertämään. Jumpan aikana saa hyvin ajatukset pois muista jutuista. Olo on ihanan rentoutunut, jumpan ja suihkun jälkeen. Olen huono nukkumaan niin huomaan, että jumpan jälkeen myös nukahtaminen ja yöuni on parempaa.” – Nainen, 44 v, parturi-kampaaja.

Kirjoittaja
Anneli Toivonen | SUH
Liisa Ojala | SUH vesitreenin kouluttaja sekä Forssan Vesihelmen jumppaajat