Hyppää sisältöön

Jyväskylän uimarannat saavat uudet pelastusrenkaat – Oikein käytetty apuväline voi pelastaa hengen 

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry:n (SUH) ja LähiTapiola Keski-Suomen yhteistyö tuo uudet Viisaasti Vesillä -kampanjan pelastusrenkaat lähes neljällekymmenelle Jyväskylän kaupungin ylläpitämälle uimarannalle. SUH muistuttaa, että uimakauden alkaessa on hyvä kerrata, miten hätätilanteessa kannattaa toimia ja kuinka pelastusrengasta käytetään.  

LähiTapiola Keski-Suomi lahjoittaa Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry:lle 7000 euroa turvallisen vesillä liikkumisen edistämiseen Jyväskylässä. Summan avulla SUH lahjoittaa Jyväskylän kaupungille Viisaasti Vesillä -kampanjan pelastusrenkaita, jotka ilmestyvät rantamaisemiin alkukesästä. Kaikkiaan Jyväskylä saa 36 uimarannalle yhteensä 47 uutta pelastusrengasta, sillä joillekin isommille rannoille renkaita tarvitaan useampia kappaleita. 

Kolmen toimijan yhteistyö turvallisuuden parantamiseksi 

Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluiden Janne Lääti vastaa työssään kaupungin uimarantojen turvallisuudesta ja kunnossapidosta. Viihtyisyyttä ja turvallisuutta on viime vuosina lisätty muun muassa uimavalvonnalla sekä rantojen parannustoimenpiteillä. Viime kesänä LähiTapiola Keski-Suomi lahjoitti Jyväskylän kaupungille 4 uutta pelastusrengasta, jolloin kävi ilmi, että tarvetta uusille pelastusrenkaille olisi laajemminkin.  

– Jyväskylästä löytyy useita uimarantoja, joista vain muutamalla on rantavalvojia kesäisin. Pelastusrenkailla pystymme varmistamaan rantojen turvallisuuden tästä huolimatta sekä samalla lisäämään uimarantojemme viihtyisyyttä. Iso kiitos LähiTapiola Keski-Suomelle ja SUH:lle tästä lahjoituksesta sekä hyvästä yhteistyöstä, liikuntapaikanhoitaja Janne Lääti kiittelee. 

Myös Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen on tyytyväinen, että lahjoitusyhteistyön avulla voidaan tehdä konkreettisia ja turvallisuutta lisääviä toimenpiteitä.  

– Yhteistyömme LähiTapiolan ja sen alueyhtiöiden kanssa on jatkunut jo kymmenen vuoden ajan. LähiTapiolan tuki on mahdollistanut valtakunnallisen Viisaasti Vesillä -kampanjan jatkuvuuden ja lukuisten vesi- ja jääturvallisuusmateriaalien tuottamisen sekä satojen pelastusrenkaiden hankkimisen eri puolille Suomea. Olemme iloisia LähiTapiola Keski-Suomen lahjoituksesta, jonka avulla voimme tänä kesänä varustaa myös Jyväskylän kaupungin uimarannat uusilla pelastusrenkailla, Heinonen kertoo. 

LähiTapiola Keski-Suomi tekee säännöllisesti lahjoituksia sekä yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa alueen hyvinvoinnin lisäämiseksi ja vahinkojen ennaltaehkäisemiseksi. 

– Olemme paikallinen asiakkaidemme omistama yhtiö, joten alueen hyvinvointi on meille tärkeää. Lahjoitusten avulla voimme lisätä turvallisuutta konkreettisella tavalla. Toivotaan kuitenkin, ettei renkaita tarvitse käyttää, vaan uimarit ja muut vesillä liikkujat välttyvät vaaratilanteilta, LähiTapiola Keski-Suomen viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Katri Liukkonen sanoo.  

Hätätilanteessa apuväline on oltava lähellä 

Suomessa hukkuu noin vuosittain 100–150 ihmistä. Vaaratilanteisiin vesillä joutuu kuitenkin huomattavasti suurempi joukko. Onnellisesti päättyneitä tilanteita yhdistää se, että paikalla olevat ovat osanneet toimia oikein.  

– Usein näissä tilanteissa on ollut saatavilla jotain kättä pidempää, jonka on voinut heittää pudonneelle kelluttavaksi apuvälineeksi. Tai vastaavasti pelastaja on voinut apuvälineen avulla turvallisesti auttaa hukkumisvaaraan joutuneen veden varasta. SUH:n ja LähiTapiolan lahjoittamat pelastusrenkaat ovatkin vuosien aikana toimineet säännöllisesti tällaisena apuvälineenä ja näin pelastaneet lukuisia ihmishenkiä, Kristiina Heinonen kertoo.  


Neuvoja pelastusrenkaan käyttöön 

  • Pelastusrengas löytyy näkyvältä paikalta monelta uimarannalta ja satamasta. Sitä voi tarvittaessa käyttää apuvälineenä kuka tahansa, jos huomaa toisen joutuneen veden varaan. 
  • Pelastusrenkaan voi heittää pelastettavalle tai käyttää sitä apuvälineenä uidessa pelastettaessa. 
  • Pelastajan kannattaa aina käyttää jotain apuvälinettä, jotta ei aseta itseään vaaraan ja voi auttaa toista. Tarvittaessa kättä pidempänä toimii, vaikka keppi tai ämpäri. 

Hätätilanteessa hyvä muistisääntö on ns. HRAP-sääntö: 

  1. Hälytä apua 
  1. Rauhoitu ja rauhoittele pelastettavaa 
  1. Etsi Apuväline, esim. pelastusrengas, kelluttava ämpäri tai kanisteri 
  1. Pelasta apuvälinettä käyttäen.  

Opasvideo pelastusrenkaalla pelastamisesta (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Lisätietoja

Kristiina Heinonen

toiminnanjohtaja
010 3407 337 / 040 5213282
kristiina.heinonen@suh.fi