Hyppää sisältöön

Kampanja uimataidon puolesta: Rovaniemen maksuttomat uimakoulut

Heinäkuussa 2023 Patrik Kvikant ui Tallinnasta Helsinkiin, keräten samalla 10 000 euroa lasten uimataidon parantamiseksi. Patrikin tavoitteena oli yhdessä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) kanssa korostaa uimataidon merkitystä ja kerätä varoja lasten uimaopetuksen tukemiseen Suomessa. Kerätty lahjoitussumma on jo saanut aikaan näkyviä tuloksia ympäri Suomea.

SUH on sitoutunut jatkamaan tätä elintärkeää hyväntekeväisyysprojektia ja haluaa muistuttaa, että yhteisön tuki on edelleen ratkaisevan tärkeää työmme jatkumisen kannalta. Kampanja on jo tuonut positiivisia muutoksia useissa yhteisöissä, ja Rovaniemen toiminta on yksi merkittävimmistä esimerkeistä.

Swimming Club Rovaniemi näyttää mallia

Swimming Club Rovaniemen toiminnanjohtaja Jenni Kela avaa Rovaniemen panosta uimataidon hyväksi.

Kuva: Teemu Kuisma/SCR

Tammikuun alussa lähestyimme kaupungin liikuntapalveluja ja kaupungin uimahallia ehdotuksella maksuttomista uimakouluista lapsille, joilla on vähintään 25 metrin uimataito. Tavoitteena oli järjestää uimakoulu koulun jälkeen iltapäivisin alakoululaisille. Ehdotus sai kannatusta, ja aloitimme kokeilun. Maksuton uimakoulu osoittautui suosituksi, ja siihen tuli uimareita kauempaakin, vaikka välimatkat Rovaniemellä ovat pitkät joistakin kouluista.

Suosion innostamana olin yhteydessä Tero Savolaiseen, ja saimme SUH:lta tukea laajentaa kokeilua myös uimataidottomiin alakouluikäisiin ja yläkouluikäisiin, sekä toiseen jaksoon ison altaan uimakoulua, jossa on 25 metrin uimataitovaatimus. Kehitimme konseptia ensimmäisestä, kaupungin kanssa yhteistyössä toteutetusta jaksosta hieman, ja muodostimme kolme ison altaan ryhmää, joissa tavoitteena oli yleinen uimataito. Ryhmä oli suunnattu alakoululaisille, joilla on 25 metrin uimataito.

Kuva: Teemu Kuisma/SCR

Yhteensä kevään aikana ison altaan ryhmiin osallistui 57 lasta. Uimakoulut ovat vielä kesken, ja ison altaan ryhmien osallistujat suorittavat ensi viikolla uimataitotestin. Ne uimarit, jotka eivät ensimmäisellä kerralla pystyneet uimaan 25 metriä yhtäjaksoisesti, ohjattiin seuran uimakouluihin hajapaikoille harjoittelemaan uintia ison altaan matalassa päädyssä.

Uimataidottomien alakoululaisten uimakoulun aloitti 26 uimataidotonta lasta. Uimakoulu kesti kahdeksan kertaa, ja kaikki suorittivat uintimerkin. Osa pääsi jo alkeismerkin tasolle, ja uskaltautui uimakoulun lopussa kokeilemaan uintia isossa altaassa. Osa uimareista ei ollut koskaan käynyt uimahallissa muuten kuin koulun kanssa.

Uimataidottomien yläkoululaisten ryhmässä aloitti kahdeksan uimaria, ja uimakoulu kesti myös kahdeksan kertaa. Yläkoululaisten tavoitteena oli saavuttaa 25 metrin uimataito isossa altaassa, ja suurin osa saavuttikin tämän tavoitteen. Yläkoululaisten uimakoulussa pyrittiin minimoimaan heidän suurimmat kynnyksensä osallistumiseen, eli uimakoulu järjestettiin myöhään illalla, jolloin uimahallilla oli hiljaista eikä yleisöä ollut paikalla. Lisäksi tytöt ja pojat jaettiin eri ryhmiin.

Kuva: Teemu Kuisma/SCR

Yhteensä uimakoulun vei päätökseen 93 lasta. Uimakoulun aloitti 98 lasta, mutta kaikki eivät käyneet sitä loppuun. Ajankohta ja kuljetus uimahallille olivat pääsyitä keskeytyksiin.

Avainasemassa uimakoulujen toteutuksessa on ollut yhteistyö kaupungin uimahallin, liikuntapalveluiden, Rovaniemen alueen koulujen ja SUH:n kanssa. Järjestimme viime viikolla 24h hyväntekeväisyysuinnin, jonka tuotot menevät maksuttomien uimakoulujen järjestämiseen kaudella 2024-2025. Lahjoitusten avulla pystymme jatkamaan maksutonta toimintaa. 24h-uinti toteutettiin yhteistyössä kaupungin uimahallin kanssa. Tähän mennessä olemme keränneet varoja hieman yli 2000 euroa. Jatkossa haluamme tiivistää yhteistyötä koulujen kanssa, jotta tieto näistä opetussuunnitelmaa uinnin osalta tukevista maksuttomista uimakouluista kulkee tasapuolisesti kaikille oppilaille, erityisesti niille, jotka sitä eniten tarvitsevat. Uimakouluihin otetaan osallistujia ilmoittautumisjärjestyksessä.

Kuva: Teemu Kuisma/SCR

SUH:n kampanjalla on ollut merkittävä askel lasten uimataidon parantamisessa. Patrik Kvikantin rohkea tempaus ja kerätyt varat ovat mahdollistaneet useiden uimakoulujen järjestämisen esimerkiksi Rovaniemellä, jossa on saavutettu huomattavia tuloksia. Yhteisön tuki on edelleen ratkaisevan tärkeää, jotta tämä tärkeä työ voi jatkua ja kehittyä. Olemme ylpeitä saavutuksistamme ja toivomme, että yhteistyö jatkuu tulevaisuudessa entistäkin vahvempana.