Hyppää sisältöön

Tallinna – Helsinki -hyväntekeväisyysuinti

25. heinäkuuta vietetään kansainvälistä Maailman hukkumisten ehkäisyn päivää. Tämän merkkipäivän tiimoilta on Patrik Kvikant (54) asettanut itselleen haastavan tehtävän. Hän aikoo uida pitkän, lähes 90 kilometrin matkan Suomenlahden poikki, Tallinnasta Helsinkiin. Uinnin tavoitteena on korostaa uimataidon merkitystä Suomessa ja kerätä varoja lasten uimaopetuksen tukemiseen.

Uimataito on kansalaistaito

Hukkuminen on Suomessa traagisen yleinen kuolinsyy, vuosittain 100–150 ihmistä menettää henkensä vesillä. Täällä tuhansien järvien maassa uimataitoa pidetään kansalaistaitona, joka jokaisen maassamme asuvan tulisi olla mahdollisuus oppia.

Ikävä kyllä, viimeaikaiset tilastot ovat huolestuttavia: uimataito laskee Suomessa, erityisesti lasten keskuudessa. Uimataitotutkimuksen mukaan kuudesluokkalaisten uimataito on laskenut järkyttävät 21 prosenttiyksikköä vuodesta 2016. Nyt vain 55 % kuudesluokkalaisista on uimataitoisia. Tämä trendi on hälyttävä ja vaatii välittömiä toimenpiteitä.

Lähes 90 000 metriä ja yli 40 tuntia

Patrikin uskomaton uintiurakka vie kaksi ja puoli vuorokautta, yhteensä noin 64 tuntia. Kvikant aloittaa taipaleensa sunnuntaina 23.7. klo 06.00 Piritan uimarannalta, Tallinnasta ja arvioi saapuvansa Helsingin Eiranrannan laituriin tiistaina 25.7. noin kello 20. Alustavaksi uintimatkaksi on laskettu 85 kilometriä ja uintiajaksi 41 tuntia. 

Saatto- ja turvaveneenä toimii The Ark (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.), miehistöineen.

Vaikka Patrikin haaste on valtava, sen tarkoitus on vielä suurempi: tuoda esille suomalaisten uimataitoisuuden kriittinen tila ja tarve toimille.

Patrikin tavoitteena on yhdessä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton kanssa mahdollistaa kerätyillä varoilla uimakoulu 250 lapselle.

Kun Patrik Kvikant ottaa mittaa Suomenlahden aalloista, hänen jokainen käsivetonsa on lahja lapselle, joka ei vielä osaa uida. Jokainen Patrikin käyttämä voimavara on omistettu niille, jotka haluavat muutosta ja jotka uskovat parempaan tulevaisuuteen. Patrikin uintiurakka Suomenlahdella ei ole ainoastaan mittasuhteiltaan suuri haaste, vaan se tuo mukanaan voimakkaan sanoman:

Yhdessä voimme luoda turvallisemman Suomen, jossa jokaisella lapsella on mahdollisuus oppia uimaan. Liity mukaan, ja tehdään tämä muutos yhdessä.

Miten varat käytetään?

Kerätyt varat käytetään ensisijaisesti uimakoulutoiminnan järjestämiseen vähävaraisille ja muille tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Etenkin 3.–6. luokkalaisille suunnattujen uimakoulujen tavoitteena on kehittää lasten uimataito perustasolle tai jopa pohjoismaisen uimataitomääritelmän mukaiseksi.

Teemme tiivistä yhteistyötä koulujen ja yhdistysten kanssa tavoittaaksemme ne lapset, joille apu on eniten tarpeen. Lahjoitusten ansiosta voimme kattaa uimakoulutoiminnan kulut ja siten turvata lapsille tulevaisuuden, jossa he voivat nauttia vesistöistä turvallisemmin.

Pienkeräys on päättynyt – lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!

Pienkeräyksenä on mahdollista kerätä 10 000 euroa ja keräyssumma täyttyi 26.7.2023 aamulla. Valitettavasti varsinainen rahankeräyslupamme on ollut lupaviranomaisen jonossa jo useamman kuukauden, emmekä ehtineet saada sitä ajoissa ennen uinnin alkua. Näin ollen emme voi vastaanottaa tällä erää enempää lahjoituksia.

Kiitos kaikille lahjoittajille, jotka ovat olleet kannustamassa Patrikia ja mahdollistavat näin uimataidon kymmenille lapsille eri puolella Suomea!

Mikäli yhteisösi tai yrityksesi haluaa vielä olla mukana hankkeessa, niin olethan yhteydessä vaihtoehtoisen osallistumismahdollisuuden sopimiseksi: kristiina.heinonen@suh.fi

Pienkeräyksellä kerätyt varat käytetään ensisijaisesti uimakoulutoiminnan järjestämiseen vähävaraisille ja muille tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Varojen toissijainen käyttötarkoitus on uimataidon edistämiseen liittyvää tiedotus-, valistus- ja koulutustoiminta sekä materiaali- ja välinehankinnat uimakouluihin. Pienkeräysnumero: RA/2023/775. Keräys toteutetaan ajalla 30.6.-29.9.2023 Suomessa Ahvenanmaata lukuun ottamatta

Seuraa Patrikin matkaa sosiaalisessa mediassa

Seuraa Patrik Kvikantin valmistautumista ja matkaa Helsinki – Tallinna uinnin Facebook ryhmässä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.). The Baltic Swim -kanava päivittää myös tunnelmia projektista (Facebook (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) & Instagram (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)).

Lisätietoja

Tero Savolainen

Koulutussuunnittelija
010 3407 335
tero.savolainen@suh.fi