Kunta- ja aluevaalien ennakkoäänestys (2.-8.4.2025) on jo melkein ovella, eikä varsinaista vaalipäiväkään (13.4.2025) tarvitse enää pitkään odotella. Kampanjointi käy juuri nyt kuumimmillaan. Vaalimainoksissa ehdokkaat lupaavat parempia palveluita, turvallisuutta ja sujuva arkea. Vaalipaneeleissa ja -tilaisuuksissa väitellään kiihkeästi tulevaisuuden suunnasta. Vaalimakkarat tekevät kauppansa turuilla ja toreilla.
Meitä liikuntajärjestöjä kiinnostaa tietysti, miten tulevat päättäjät, etenkin kunnissa, aikovat tehdä liikunnan edistämiseksi. Kuntien rooli liikunnan mahdollistajana ja esimerkiksi liikuntapaikkojen ylläpitäjänä on kiistaton. Kuntalaisten arvostavat tutkitusti liikuntapalvelut korkealle (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.). Hyvin hoidettu liikuntapaikkaverkosto uimahalleineen ja lähiliikuntapaikkoineen on parhaimmillaan tärkeä vetovoimatekijä houkuteltaessa kuntaan uusia asukkaita.

Kuntavaaliohjelmissa kaikilla puolueilla on liikuntaan ja hyvinvointiin liittyviä kirjauksia. Mutta mitä tapahtuu, kun on aika tehdä konkreettisia päätöksiä? Varmistetaanko, että liikunta ja ennaltaehkäisevät palvelut saavat riittävästi resursseja, vaikka vaikutukset eivät ehtisikään näkyä euroina neljän vuoden valtuustokauden aikana.
Uimataito ja vesiliikuntataidot luovat osaltaan perustaa liikunnalliselle elämäntavalle. Uimataito on elinikäinen taito, joka mahdollistaa helposti ja edullisesti ympärivuotisen liikunnan harrastamisen yksin tai yhdessä muiden kanssa. Uinti ja vesiliikunta sopii lähes kaikille toimintakyvystä riippumatta. Peräti 96 % suomalaisista pitääkin tärkeänä, että jokaisella lapsella on mahdollisuus oppia uimaan.
Uimataidon oppiminen ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Lasten uimataito on heikentynyt viime vuosina huolestuttavasti. Vuonna 2022 45 prosenttia kuudesluokkalaisista ilmoitti, ettei osaa uida kunnolla, vaikka uinninopetus on osa perusopetuksen opetussuunnitelmaa.
Kunnilla on tärkeä rooli koulujen uinninopetuksen ja vapaa-ajan uimakoulujen järjestäjänä sekä uimahallien, uimarantojen ja muiden vesiliikunnan olosuhteiden ylläpitäjänä.
Me Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitossa olemmekin asettaneet kuntavaaleihin kaksi tavoitetta:
- Jokainen lapsi ja nuori oppii uimaan – Varmistetaan riittävät resurssit ja laadukas opetussuunnitelman mukainen uinninopetus opetus.
- Turvataan vesiliikunnan mahdollisuudet – Varmistetaan toimivat ja hyvin hoidetut uimahallit ja uimarannat, joissa kaikilla on turvallista liikkua.

Nyt on aika vaikuttaa
Aktiivinen kunta tukee monipuolista liikkumista kaikenikäisille. Liikkumattomuuden (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) haastaessa työ-, toiminta- ja jopa puolustuskykyämme on entistä tärkeämpää, että kaikilla on mahdollisuus harrastaa liikuntaa ja muun muassa oppia uimaan. Kysy siis ehdokkaaltasi, miten hän aikoo edistää liikuntaa ja vesiturvallisuutta kunnassasi. Hyviä kysymyksiä voivat olla esimerkiksi:
💧 ”Miten varmistatte, että jokainen lapsi saa riittävän uimaopetuksen?”
💧 ”Sitoudutteko siihen, että uimahallit ja uimarannat pysyvät kunnossa?”
Olemme myös mukana liikunta- ja urheiluyhteisön Kohti Kunnon Aikoja kunta- ja aluevaalikampanjassa, jossa ehdokkaita kannustetaan allekirjoittamaan liikuntaehdokkaiden teesit. Nämä ehdokkaat löydät Olympiakomitean sivuilta (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.).
Käytetään siis ääntämme – Mahdollistetaan yhdessä uimataito ja turvalliset vesiliikunnan olosuhteet kaikille!