Tiistaina 25. heinäkuuta vietetään kansainvälistä Maailman hukkumisten ehkäisyn päivää. Sipoolainen Patrik Kvikant (54) on asettanut itselleen haastavan tehtävän tärkeän sanoman konkretisoimiseksi. Hän aikoo uida pitkän, lähes 90 kilometrin matkan Suomenlahden poikki, Tallinnasta Helsinkiin. Uinnin tavoitteena on korostaa uimataidon merkitystä ja kerätä varoja lasten uimaopetuksen tukemiseen Suomessa.
”Hukkuminen on Suomessa traagisen yleinen kuolinsyy ja vuosittain 100–150 ihmistä menettää henkensä vesillä. Täällä tuhansien järvien maassa uimataitoa pidetään kansalaistaitona, jonka jokaisen maassamme asuvan tulisi olla mahdollisuus oppia ja osata”, sanoo Patrik Kvikant.
Viimeaikaisten tilastojen mukaan uimataito on kuitenkin laskussa Suomessa, erityisesti lasten keskuudessa. Kuudesluokkalaisten uimataito on laskenut viidenneksen (21 %) vuodesta 2016 lähtien, ja nyt vain joka toinen (55 %) heistä on uimataitoisia. Tämä on huolestuttava trendi, joka vaatii välittömiä toimenpiteitä.
Patrikin uskomaton uintiurakka vie kaksi ja puoli vuorokautta, yhteensä noin 64 tuntia. Kvikant aloittaa taipaleensa sunnuntaina 23.7. klo 06.00 Piritan uimarannalta, Tallinnasta ja arvioi saapuvansa Helsingin Eiranrannan laituriin tiistaina 25.7. noin kello 20. Alustavaksi uintimatkaksi on laskettu 85 kilometriä ja uintiajaksi 41 tuntia.
Uimalla hyvää jo kahdessa sukupolvessa
Uimalla tehdyt hyväntekeväisyystempaukset ovat Kvikantin perheelle tuttuja, sillä Patrikin poika Gustav Kvikant (25) ui viime kesänä Tukholmasta Helsinkiin 440 kilometrin matkan. Tuolloin uintiin käytettiin aikaa kuusi viikkoa ja kerättiin varoja Itämeren suojeluun. Isä-Kvikant aikoo uida Tallinnasta Helsinkiin reilussa kahdessa vuorokaudessa.
Kvikant aloittaa uintinsa Tallinnan Piritan kuuluisilta hiekkarannoilta. Varusteinaan hänellä on märkäpuku, huppu, uimahanskat ja -lasit, snorkkeli ja huomiopoiju. Turvaveneenä ja lepopaikkana toimii Ark Project -troolari.
”Toivon toki kevyttä myötätuulta ja maltillisia maininkeja. Sade ei haittaa, sillä kastun kuitenkin. Uimatyyleinä ovat vapaa- ja rintauinti, eli peruslajit, jotka kaikkien on hyvä osata. Niillä kroppa ei väsy turhaan ja asento on luonnollinen. Huilipausseja pidän parin tunnin välein ja energiatasoja ylläpidän säännöllisillä välipaloilla. Parhaita ovat Vaasan Ruispalat, banaani, suklaa ja keitot. Vedessäkin pitää juoda paljon vettä sekä energia- ja urheilujuomia”, kertoo Kvikant ja jatkaa
”Minulla on rinnallani Ark-troolari, jotta en joudu vene- ja laivaliikenteen jalkoihin. Uin väylän vieressä ja pienempänä minulla on muutenkin väistövelvollisuus.”
Vaikka Patrikin haaste on valtava, sen tarkoitus on vielä suurempi: tuoda esille suomalaisten uimataitoisuuden kriittinen tila ja tarve toimille.
”Uinnin tavoitteena on yhdessä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton kanssa mahdollistaa kerätyillä varoilla uimakoulu 250 lapselle”, sanoo Patrik Kvikant.
Kun Patrik Kvikant ottaa mittaa Suomenlahden aalloista, hänen jokainen käsivetonsa on lahja lapselle, joka ei vielä osaa uida. Jokainen Patrikin käyttämä voimavara on omistettu niille, jotka haluavat muutosta ja jotka uskovat parempaan tulevaisuuteen.
Patrikin uintiurakka Suomenlahdella ei ole ainoastaan mittasuhteiltaan suuri haaste, vaan se tuo mukanaan voimakkaan sanoman:
Yhdessä voimme luoda turvallisemman Suomen, jossa jokaisella lapsella on mahdollisuus oppia uimaan. Liity mukaan ja tehdään tämä muutos yhdessä.
Kerätyt varat käytetään ensisijaisesti uimakoulutoiminnan järjestämiseen vähävaraisille ja muille tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Etenkin 3.–6. luokkalaisille suunnattujen uimakoulujen tavoitteena on kehittää lasten uimataito perustasolle tai jopa pohjoismaisen uimataitomääritelmän mukaiseksi. Sen mukaan henkilö, joka pudottuaan syvään veteen niin, että pää käy veden alla ja päästyään uudelleen pinnalle, ui yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta 50 metriä selällään, on uimataitoinen.
Seuraa Patrik Kvikantin valmistautumista ja matkaa Tallinna-Helsinki uinnin Facebook ryhmässä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.). The Baltic Swim -kanava päivittää myös tunnelmia projektista Facebookissa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) & Instagramissa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.).
Uintihaasteen suorituksesta tarjolla kuvamateriaalia.
Lisätietoja ja lahjoitusohjeet:
Tallinna – Helsinki -hyväntekeväisyysuinti
Maailman hukkumisten ehkäisyn päivä
Uimataito Suomessa
Kuvamateriaalipyynnöt: julius.jansson@propellerhelsinki.fi